Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2003 vsk 58 s. 492

Käypä hoito -ohjelma suosittaa: Tupakasta vieroitukseen saatava osaamiskeskuksia

Ulla Järvi

Tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suositus kehottaa perustamaan maahan osaamiskeskittymiä, jotka hallitsevat kaikki tunnetut tehokkaat vieroitusmenetelmät. Keskittymät toimisivat sitten konsultaatioyksikköinä muulle terveydenhuollolle.

Kuulostaa byrokratian kasvattamiselta?

- Osaamiskeskittymät eivät ole byrokratiaa, vaan enemmänkin organisaatio, johon tietotaito keskittyy nykyisin olemassa oleville terveydenhuollon työntekijöille. Sellaisia keskittymiä voidaan synnyttää esimerkiksi suurten terveyskeskusten tai sairaaloiden yhteyteen, toteaa suositustyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Klas Winell.

Tietoa ja taitoa tupakkavieroituksessa todella kaivattaisiin.

- Tupakoinnin haluaisi lopettaa seitsemän tupakoijaa kymmenestä. Joka viides mies ja joka neljäs nainen onkin yrittänyt lopettamista edellisen vuoden aikana. Koska tupakoivat sairastavat keskivertoa enemmän, peräti 80 prosenttia heistä oli käynyt lääkärin vastaanotolla edeltäneen vuoden aikana. Vain joka viides oli saanut kehotuksen lopettaa tupakointi, Winell kertoo tilastotietoja.

- Kuitenkin lääkärin kehotus tupakoinnin lopettamiseen on todettu erittäin painavaksi argumentiksi. Lääkärien soisi käyttävän tässä asiassa arvovaltaansa, Winell toivoo.

850 000 entistä tupakoijaa

Tupakkavieroituksessa ei ole terveydenhuollossa onnistuttu toivotulla tavalla. Lääkärit potevat motivaatiopulaa, koska niin moni tupakkalakkolainen retkahtaa. Tupakoijan voi olla vaikea uskoa omaan sairastumiseensa, koska tilastotiedot tuntuvat etäisiltä. Nikotiinikorvaushoitoa käytetään aivan liian lyhyen aikaa ja liian pieninä annoksina.

- Nikotiiniriippuvuus on sairaus, jossa aivojen rakenne on muuttunut. Tupakointi taas on tapa, josta on eri keinoja päästä eroon. Nikotiiniriippuvuuden voimakkuudesta riippuen tarvitaankin eri keinoja, sanoo Kansanterveyslaitoksen asiantuntijalääkäri Kristiina Patja. Keskimäärin tupakoijat yrittävät lopettaa 3-4 kertaa ennen onnistumista. Epäonnistuminen ei merkitse, etteikö ihminen pääsisi eroon tupakasta.

- Joukossamme kulkee noin 850 000 entistä tupakoijaa! Kristiina Patja muistuttaa.

Lue myös

Tupakkavieroituksen Käypä hoito -suositus on tehty moniammatilliselta perustalta pitkälti käytännön työntekijöiden voimin. Suositusten uskotaan siten myös toimivan käytännössä. Porvoon sairaalassa tehdään työtä pitkään tupakoineiden, jo sairastuneiden ihmisten kanssa.

- Heille ei todellakaan riitä, että annetaan pelkkä lopettamiskehoitus, kertoo LT Sirkku Vilkman. Häkämittaus on hyvä keino aloittaa, jolloin osoitetaan numeroin ja konkreettisesti, mitä elimistössä on jo tapahtunut. Kirjallisten ohjeiden ja motivoinnin lisäksi Porvoossa käytetään nikotiinikorvaushoitoa sekä bupropionia, jota saa Suomessa toistaiseksi vain erikoisluvalla. Lisäksi tarjolla on lopettamisryhmiä, Vilkman kertoo.

Istuvatko ryhmäkokoukset suomalaiselle?

- Ne toimivat hyvin! Porukassahan sitä poltetaankin. Tupakoitsijat ovat keskivertoa taitavmpia ryhmässä toimijoita, kehuu vieroitusohjaaja Karin Iivonen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030