Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2004 vsk 59 s. 4098 - 4099

Lääkäriehdokkaat luottavat kuntavaaleissa asiantuntemukseensa

Kunnallispolitiikka on se areena, jossa tehdään tärkeitä, mutta vaikeita terveydenhuoltoa koskevia ratkaisuja. Lääkärit ovat työnsä vuoksi terveydenhuollon asiantuntijoita, mutta antavatko koulutus ja työ riittävästi eväitä myös terveyspolitiikan tekemiseen?

Ulla Järvi

Mikäli ehdokkaita on uskominen, tämän viikonlopun kunnallisvaalit ovat jälleen kerran terveysvaalit. Tosin terveyspolitiikka ei ole ainakaan julkisessa keskustelussa tällä kertaa noussut aiheeksi ylitse muiden.

Onko asiakysymyksiä ylipäänsä päässyt kovinkaan näyttävästi esille mediassa? Tuntuu siltä, että ehdokkaiden yksityiselämän ongelmat, muodikkaat harrastukset ja muut populistisemmat aiheet saavat tiedotusvälineissä parhaiten palstatilaa.

Lääkäriehdokkaiden viesti hyvin läpi

Mutu-tuntuman perusteella ei kuitenkaan kannata väittää mitään, joten Lääkärilehti kysyi kuntavaalien lääkäriehdokkaiden kokemuksia ja näkemyksiä asiapolitiikan näkyvyydestä paikallistasolla.

21 vastanneella lääkäriehdokkaalla ei näyttänyt olevan vaikeuksia tuoda mielipiteitään ja tietojaan julkisuuteen - niin halutessaan. He katsoivat saaneensa näkemyksensä terveydenhuollon kysymyksistä julki joko erittäin hyvin tai melko hyvin. Pari ehdokasta vastasi vetävänsä matalaa profiilia julkisuuden suhteen. Myös kaksi sellaista ehdokasta mahtui vastaajien joukkoon, jotka eivät ole halunneet kampanjoida terveyskysymyksillä.

Ehdokkailla oli sekä hyviä että huonoja kokemuksia median kanssa toimimisesta.

- Omasta aktiivisuudesta on paljon kiinni; enemmänkin asioita varmasti saisi esille. Tilannetta helpottaa, jos on tuttu toimittaja, kommentoi eräs vastaaja. Hän kuitenkin muistutti julkisuuden pelisäännöistä, esimerkiksi jutun tarkistamisen mahdollisuudesta.

Eräät ehdokkaat olivat havainneet oman puolueensa alueelliset vaalilehdet hyväksi keinoksi saada omia asiapitoisia terveydenhuoltoa koskevia artikkeleita julki.

Olipa eräs lääkäri kotikaupunkinsa kaupunkitelevision vaalipaneelissakin.

- Vaalipaneelit ovat kuitenkin ongelmallisia, sillä niissä raapaistaan vain pintaa - kuten paneeleissa yleensäkin, hän kommentoi kokemustaan. Näkyvä lääkäri kun on, on häntä kertomansa mukaan lähestytty terveyskysymyksissä myös aivan arkipäivän suorissa kontakteissa.

Monet terveydenhuoltoa koskevat asiat ja ongelmat ovat kuitenkin sellaisia, että julkisen keskustelun pintaraapaisu jää lääkäreitä vähän harmittamaankin.

Tottuneina kirjoittajina lääkärit usein kirjoittavat ahkerasti yleisönosastoihin, ja saavat sitä kautta asiakysymyksiä nostettua esiin, myös valtakunnallisissa lehdissä.

Asiantuntijuus lisää painoarvoa

Olivatpa sitten miten innokkaita vaalikampanjoijia tahansa, lääkäriehdokkaat korostivat asiapolitiikan ajamisen tärkeyttä etenkin vaalien välissä, varsinaisessa luottamustoimessa.

Lue myös

- Kyllä ammattilaisen ääni kuuluu! vakuutti eräs luottamushenkilönä toimiva kaupunkilaisehdokas.

Moni onkin todennut, että lääkärin tuoma asiantuntijuus lisää sanomisen painoarvoa luottamuselimissä, joissa saattaa olla se ainut lääkäri tai ainoa terveydenhuollossa työskentelevä. Ja jos pieneen kuntaan sattuu esimerkiksi valtionhallinnon kokemusta omaava lääkäri, hänen mielipidettään kyllä arvostetaan.

Myös puolueen sisällä voi ammatista olla hyötyä.

- Vaikka en tulisikaan valituksi valtuustoon, uskon, että voin vaikuttaa taustalla puolueen sisällä. Puoluetovereiden keskuudessa näkemyksiäni kuunnellaan tarkasti, totesi eräs ehdokas.

Näin pienenkin kyselyn perusteella sai vaikutelman lääkäreistä luottamushenkilöinä, jotka työssä opitulla tunnollisuudella hyödyntävät ahkeruuttaan myös kunnallis- ja valtakunnan politiikassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030