Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2001 vsk 56 s. 145 - 146

Lääkäripäivät ovat ihmisten ja tietotaidon suurkatselmus

Ulla Järvi

Torstaina päättyneet Helsingin Lääkäripäivät järjestettiin nyt 29. kerran. Neljän päivän aikana luennoi noin 500 asiantuntijaa. Kursseja ja kokouksia oli kaikkiaan noin 70. Päiville osallistui reilusti yli 3 000 lääkäriä.

- Suuri sali täynnä kiinnostuneita! ihasteli myös ylilääkäri Pekka Heinälä osallistujamäärää huumetilannetta käsittelevässä seminaarissa. Maanantain sessiossa etsittiin vastauksia huumeiden käytön lisääntymiselle kahden ja puolen sadan osanottajan voimin. Heinälä puhui kannabiksen käytön tunnistamisesta.

- Työskentelen parhaillaan Norjassa psykiatrisessa keskuksessa, ja ennakkoon arvelin huumeita käsitellyn Suomessa jo niin paljon, että aihe tuskin enää jaksaa vetää. Huumeongelma näyttää kuitenkin koskettavan yhä enemmän jokaista lääkäriä ja tiedontarve lisääntyy koko ajan, joten aihe ei missään nimessä ole loppuunkaluttu. Heinälä pohdiskeli seminaarin tauolla.

Päihdelääketieteen asiantuntijoita on Suomessa vielä kohtuullisen vähän, joten erityisesti perusterveydenhuoltoon painottuva hoito vaatii opiskelua.

Heinälä itse sanoo jakavansa tietoa kollegoille erittäin mielellään, ja katsoo sen myös eräänlaiseksi velvollisuudekseenkin. Hän ei siis pitänyt kutsua tulla luennoimaan Lääkäripäiville ainakaan minään rasittavana, normaalia työpäivää sotkevana keikkana.

- Päinvastoin, yritän pitää yhteyksiä kollegoihin Suomessa aina mahdollisuuksien mukaan. Niinpä nytkin osallistun sessioihin, mutta myös tapaan tuttuja ja kuulen mitä Suomessa tapahtuu. Lääkäripäivät palvelevat minua siten myös sosiaalisena tapahtumana, kertoi pari päivää Helsingissä viettänyt Heinälä.

Hän muutti Norjaan vuosi sitten joulukuussa, arveli olevansa vuoden, mutta jatkoi pestiä huomattuaan viihtyvänsä erittäin hyvin.

- Toki Norjassa on pula lääkäreistä, joten psykiatrien joukkoon tuntee olevansa todella tervetullut. Mutta yhtä positiivinen vastaanotto on tullut myös potilailta! kiittelee Heinälä. Kielitaitoisena miehenä hän on sulautunut norjalaislääkäreiden joukkoon ja kohdannut myönteistä palautetta asiakkailtaan, jotka luottavat suomalaislääkärien korkeaan ammattitaitoon.

- Vaikka puhuttaisiin samaa äidinkieltäkin, joutuvat potilas ja lääkäri psykiatriassa silti aina luomaan oman kielensä, tavan kommunikoida, Heinälä huomauttaa.

Paitsi työympäristö, Norjassa viihtymiseen on vaikuttanut myös yhteiskunnan kannustava suhtautuminen ylipäänsä lääkäreihin ja erityisesti psykiatrian kehittämiseen.

- Norjassa ei medikalisaatio ole edennyt yhtä pitkälle kuin esimerkiksi Suomessa. Psykiatri ei siellä ole reseptinkirjoitusautomaatti, vaan lääkkeellinen hoito on terapian osa, Pekka Heinälä kertoo kokemuksistaan.

Medialle näköalapaikka

Lääkäripäivät on laajin maassamme säännöllisesti järjestettävä koulutustapahtuma. Se saa suuren huomion myös mediassa.

- Toimittajalle Lääkäripäivät tarjoaa ikäänkuin highlightit siitä, missä nyt mennään, sanoo Turun Sanomien tiedetoimittaja Timo Moberg. Hän viipyi tällä kertaa kaksi päivää, kävi lehdistöseminaareissa, kuunteli muutamia luentosessioita sekä tapasi lääkäreitä ja toisia toimittajiakin.

Mobergin mukaan Lääkäripäivillä tehdään työtä tavallaan monella rintamalla. Ensisijaisesti Moberg etsii juttuaiheita toimittamalleen Terveys ja Lääketiede -teemasivulle.

Lue myös

- Suomen Tietotoimisto hoitaa Turun Sanomiin päivittäisen uutistarjonnan päivien aikana, mutta usein teen itsekin jonkun pienen uutisen tuoreeltaan seuraavaan päivään, Moberg kertoo.

- Ensi sijaisesti teen kuitenkin haastatteluita, solmin kontakteja ja metsästän haastateltavia tulevia teemasivuja varten. Toimittajan työn toinen puoli alkaa sitten kotitoimituksessa Turussa, jossa kirjoitan juttuja, etsin lisää materiaalia ja mahdollisesti paikallisia haastateltavia, kertoo Timo Moberg Lääkäripäivien jälkeisestä arjesta. Hän huomauttaa, että Lääkäripäiviltä saatuja ideoita ja juttuvinkkejä tuleekin käyttöön tavallaan koko vuoden ajan.

- Me Turun Sanomissa haemme mieluusti paikallisia asiantuntijoita kommentoimaan lääketieteen tai terveydenhuollon kehitystä, joten täällä Helsingissä on kiinnostava tavata nimenomaan eri puolilta Suomea tulevia lääkäreitä ja tutkijoita, Moberg toteaa. Hän tutustuu vuosittain myös terveydenhuoltoalan näyttelyyn, josta kertoo saavansa toimittajallekin tärkeää taustatietoa mm. uusista lääkkeistä. Tänä vuonna kierrettävänä oli ennätysmäiset 180 näytteilleasettajaa.

- Toimittajan tiedonlähteet ovat nykyisin paljolti internet ja kansainväliet lääketieteen julkaisut, mutta mikään kirjallinen materiaali ei koskaan täysin korvaa ihmisten välistä kommunikaatiota, korostaa Timo Moberg.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030