Lääkärit yhä vailla aselakiohjeita
Aselain uudistukseen kuuluvat toimintaohjeet terveydenhuollon ammattihenkilöille ovat yhä sisäasiainministeriön pöydällä.
- Toivoa sopii, ettei Norjan tapaus nyt tulee enää vaikuttamaan lääkäreiden ilmoitusvelvollisuutta koskeviin ohjeisiin, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.
- Ei tule vaikuttamaan! napauttaa sisäministeri Päivi Räsänen.
Hän muistuttaa, että hän itse vastusti eduskunnassa lääkäreille säädettyä ilmoitusvelvollisuutta ja haluaa siksi lakia tulkitsevan asetuksen mahdollisimman yksiselitteiseksi ja tarkaksi.
- On ehdottoman tärkeää, ettei lain perusteella voida saattaa lääkäriä vastuuseen jonkun henkilön tekemästä ampuma-aserikoksesta sillä perusteella, ettei lääkäri ole huomannut rikoksen uhkaa, korostaa ministeri Räsänen.
Räsänen ei tiedä syytä asetuksen jäämiseen pöydälle, mutta arvelee sen liittyvän pitkäksi venähtäneisiin hallitusneuvotteluihin. Toimitusministeriölle ei haluttu jättää liian isoja asioita päätettäväksi, ja sitten alkoikin virkamiesten lomakausi. Hän uskoo asian nyt elokuussa etenevän ripeästi.
Asetuksella säädettäviä toimintaohjeita on valmisteltu yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja Lääkäriliiton kanssa.
Asetusluonnoksessa ammattihenkilöiden ilmoitusvelvollisuus tulisi koskemaan vain tilanteita, joissa henkilö on sairaalassa tahdonvastaisessa hoidossa itsetuhoisuuden vuoksi tai mielentilatutkimuksessa. Lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden on tehtävä rikosilmoitus heidän henkeään tai terveyttään uhanneista potilaista.
Päällystöasemassa oleva poliisiviranomainen voi myös pyytää lääkäriltä lausuntoa aselupaa varten. Tämä edellyttää potilaan tapaamista ja tutkimista. Pelkkä potilaan itsetuhoisuus, masennus tai outo käytös eivät siis velvoita lääkäriä ilmoittamaan potilaasta poliisille.