1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ilmoitus ammattitaudista jää usealta tekemättä
Ajan­kohtai­sta

Ilmoitus ammattitaudista jää usealta tekemättä

Lääkärit eivät tiedä ilmoitusvelvollisuudestaan aluehallintovirastoon, sanoo Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Kirsi Koskela.

Ilmoitus ammattitaudista jää usealta tekemättä Kuva 1 / 1

Vain harva lääkäri tekee lakisääteisen ilmoituksen diagnosoimastaan ammattitaudista ja ammattitautiepäilystä aluehallintovirastoon. Työterveyslaitos arvioi, että kolme neljäsosaa ammattitaudeista tai niiden epäilyistä jää ilmoittamatta AVI:in, vaikka vakuutusyhtiöön tieto kyllä kulkee.

Työperäisten sairauksien rekisterissä näkyy epäsuhta verrattaessa vakuutusyhtiöiden ammattitautiaineistoa AVI:n tietoihin, kertoo Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Kirsi Koskela.

AVI:lla pitäisi hänen mukaansa oikeastaan olla enemmän ammattitauti-ilmoituksia, kuin niiden kokonaislukumäärä on, koska AVI:in pitäisi ilmoittaa myös pelkkä epäily ammattitaudista tai epäilyt muusta työperäisestä sairaudesta.

Koskelan mukaan lääkärit eivät tiedä ilmoitusvelvollisuudesta tarpeeksi. Hän peräänkuuluttaa ohjaajien vastuuta lääkäreiden perusopinto- ja erikoistumisvaiheessa.

– Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia lääkäreitä, ei vain työterveyslääkäreitä, Koskela huomauttaa.

Ammattitauti-ilmoituksen voi täyttää sähköisesti useimmissa potilastietojärjestelmissä, mutta lähetys pitää tehdä perinteisellä postilla AVI:in samoin kuin vakuutusyhtiöön toimitettavat tiedot.

Lue myös

Meluvamma yleisin

Työikäisten yleisin ammattitauti on meluvamma, joka syntyy tyypillisesti pitkäaikaisen altistumisen seurauksena. Työikäisillä miehillä myös asbestiplakki ja allerginen kosketusihottuma ovat yleisiä. Riskialoja ovat esimerkiksi rakennus- ja metalliala.

Naisilla sen sijaan yleisimpiä ammattitauteja ovat ärsytyskosketusihottuma, ammattiastma ja allerginen kosketusihottuma. Riskialttiita ovat terveyspalveluissa ja kampaamo- ja kauneudenhoitoalalla työskentelevät.

Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen Työperäisten sairauksien vuosijulkaisusta.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työnjako uusiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi terveydenhuoltoon lisää moniammatillisuutta.

Kolumni
Mikä on minun vastuullani?

Kun on tekojen aika ja kerjäläinen ojentaa kätensä kadulla, kaikki muuttuu toiseksi, itsevarmuus hämmennykseksi, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kahdeksan hakee Valviran ylijohtajaksi

Virka täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi.

Tieteessä
Kliinisen työn ja tutkimuksen yhdistämistä pitäisi helpottaa

Turun yliopistossa väittelevä Minna Tervahartiala kokee, että tutkimustyö antoi syvempää ymmärrystä lääketieteestä ja sen kehityksestä.

Ajassa
Lastenortopedi epäilee MOT:n väitteitä

– Lapsia sidotaan vain lääketieteellisin perustein, HUS:n Uuden lastensairaalan kirurgian ylilääkäri sanoo.

Maailmassa
Kolmen instrumentin taitaja

Lauri Ahokkaan sormet käsittelevät yhtä tottuneesti tahtipuikkoa, konserttiflyygelin koskettimia ja silmämikroskooppia.