Lehti 15-16: Ajan­kohtai­sta 15-16/2001 vsk 56 s. 1726

Lääkekehityksen prof. Markku Koulu: Lääketieteen ja biologian välimaastossa tarvetta osaajille

Ulla Järvi

Turun yliopistossa opiskellaan jo kolmen vuosikurssin voimin terveyden biotieteiden maisteritutkintoa varten. Koulutusohjelma on viisivuotinen. Ensi vuonna sisäänottomäärä saattaa kaksinkertaistua, eli nousta neljäänkymmeneen.

Uuden ja Suomen oloissa ainutlaatuisen tutkinnon suorittaneista ei siis valmistu lääkäreitä, biologeja tai kemistejä, vaan ihan uudenlaisia maistereita. Millaisia?

- Opiskelijat valitsevat toisen lukuvuoden keväällä suuntautumisvaihtoehdokseen joko elintarvike- tai lääkekehityksen tai synteettisen lääkekemian. Tarkoituksemme on antaa heille vahva luonnontieteellinen koulutus; opiskelijat lukevat perusluonnontieteitä, solu- ja molekyylibiologiaa, biokemiaa, anatomiaa ja fysiologiaa sekä tautien patofysiologiaa. Tämän kaiken lisäksi uudet oppiaineet, jotka liittyvät bioinformatiikkaan, funktionaaliseen genomiikkaan ja proteomiikkaan sekä molekyylimallinnukseen ja yhdisteiden seulontaan, kuuluvat opinto-ohjelmaan.

-Tärkeä osuus on myös kaupallisilla ja taloushallinnon opinnoilla, kertoo Turun yliopiston tuore lääkekehityksen professori Markku Koulu. Tämä on oppituoli on ainakin toistaiseksi maan ainoa.

Markku Koulun taustalta löytyvät lääketieteen opinnot Turun yliopistosta sekä tutkijanura farmakologian ja kliinisen farmakologian oppiaineessa biolääketieteen laitoksella.

Verkottuminen on elinehto

Terveyden biotieteiden koulutusohjelmassa lääkekehityksen valinneet opiskelijat astuvat Markku Koulun mukaan aikanaan työmarkkinoille, jossa heidänkaltaisistaan on huutava pula.

- Lääketeollisuus ottaa kehitystyöhön nykyisin lääkäreitä, kemistejä, biokemistejä ja proviisoreita ja jatkokouluttaa heitä sitten itse. Pyrkimyksemme on kouluttaa ihmisiä, jotka ovat jo lähtökohtaisesti suuntautuneet alalle. He tuntevat farmakologian, ymmärtävät lääkeaineiden vaikutukset ihmisen kehossa, hallitsevat molekyylibiologiaa, mutta tietävät myös mm. patenttilainsäädännöstä ja taloushallinnosta. Siis lääkkeen kehityskaaren ideasta markkinoille, kuvailee Markku Koulu.

Terveyden biotieteiden tutkinnon opiskelijat käyvät luennoille sekä lääketieteellisessä että matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, minkä lisäksi kursseja suoritetaan myös Turun kauppakorkeakoulussa.

Lue myös

- Hankimme koko ajan luennoitsijoita myös maailmalta, sillä alan kaiken tietämyksen ei voi kuvitellakaan asuvan muutaman ihmisen päässä. Tämä on ollutkin aikamoisen verkoston luomista, jotta alan huipputietämys saadaan opiskelijoiden ulottuville. Upeaa on ollut huomata, että mitättömistä yliopiston luentopalkkioista huolimatta jokainen luennoitsijaksi kutsuttu on myös tullut, kiittää Markku Koulu. Tiedekuntarajoja rikkova opetusohjelma on siis jo herättänyt kiinnostusta yliopiston ulkopuolellakin.

- Vankka uskoni on, että opiskelijamme sijottautuvat työelämään juohevasti. Vanhimmissa 3. vuosikurssin opiskelijoissa on jo aistittavissa sellaista tietämystä ja näkemystä, jota voi sanoa asioiden aiempaa syvemmäksi hallinnaksi, Markku Koulu sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030