Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2004 vsk 59 s. 373

Lääkevaihto leikkasi selvästi lääkemarkkinoiden kasvua

Suvi Sariola

Viime vuoden huhtikuussa alkanut lääkevaihto näkyy selvästi lääkkeiden tukkumyynnissä. Kasvuvauhti hidastui viime vuonna 6,3 prosenttiin, kun se vielä edellisvuonna oli lähes 11 prosenttia.

Lääketeollisuuden mukaan myynnin kasvun hidastuminen johtui enemmän geneerisen substituution aiheuttamasta hintakilpailun kiihtymisestä ja hintojen halpenemisesta kuin varsinaisesta lääkkeiden vaihdosta apteekeissa. Vaikutusta oli myös muutamien keskeisten lääkkeiden patenttien raukeamisella ja siitä seuranneella hintojen laskulla.

Lääkkeiden tukkumyynnin arvo oli viime vuonna kaiken kaikkiaan 1 503 miljoonaa euroa. Absoluuttista kasvua siinä oli 88 miljoonaa euroa.

Tilastokeskuksen hintaindeksin mukaan reseptilääkkeiden hinnat halpenivat viime vuonna 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkien lääkkeiden hinnat laskivat keskimäärin 1,8 prosenttia.

Geneerinen substituutio vaikutti eniten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden tukkumyynnin arvoon, joka kasvoi viime vuonna vain 1,5 prosenttia, kun kasvu edellisvuonna oli ollut 12,1 prosenttia. Kasvun taittuminen johtuu ennen kaikkea kolesterolilääkkeiden myynnin kasvun huomattavasta hidastumisesta sekä ACE:n estäjien ja niiden yhdistelmävalmisteiden myynnin arvon vähenemisestä kovassa hintakilpailussa.

Lääketeollisuuden mukaan kolesterolilääkkeiden käyttäjien määrä kasvaa yhä, mutta myynnin kasvua leikkasivat sekä lääkevaihto että suurimman valmisteen patentin raukeaminen ja siitä aiheutunut kova hintakilpailu geneeristen lääkkeiden kesken. Kolesterolilääkkeiden hinnat halpenivat viime vuonna keskimäärin 8,7 prosenttia.

Sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet eivät enää viime vuonna ollutkaan myynniltään suurin terapiaryhmä. Suurimmaksi ryhmäksi nousivat hermoston sairauksiin käytettävät lääkkeet, joiden tukkumyynnin arvo kasvoi 9 prosenttia.

Hermostoon vaikuttavista lääkkeistä psykoosilääkkeiden tukkumyynnin arvo kasvoi yli 21 prosenttia, mikä johtuu käytön painottumisesta uudempiin, ns. atyyppisiin neurolepteihin.

Lue myös

Masennuslääkkeiden tukkumyynti pieneni noin kahdeksan prosenttia. Eniten käytettyjen, sitalopraamia sisältävien valmisteiden myynnin arvo pieneni 26,5 prosenttia, mikä johtui ennen kaikkea kovasta geneerisestä kilpailusta sitalopraamin patentin rauettua.

Kaikista lääkevalmisteista viime vuonna myytiin eniten kolesterolilääke Lipitoria.

Pharmacian kanssa fuusioitunut Pfizer Oy kasvoi viime vuonna suurimmaksi Suomen lääkemarkkinoilla toimivaksi yritykseksi humaanilääkkeiden myynnillä mitattuna. Pfizerin markkinaosuus oli 11,5 prosenttia. Markkinoiden toiseksi suurin oli aikaisempi markkinajohtaja Orion Pharma, jonka osuus myynnistä oli 10,8 prosenttia. AstraZenecan markkinaosuus oli 7,2 prosenttia ja Glaxo- SmithKlinen 6,9 prosenttia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030