Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2000 vsk 55 s. 63

Lääkkeiden määräämistä koskevat määräykset uusittu

Sosiaali- ja terveysministeriö on uusinut lääkkeiden määräämistä koskevat määräyksensä.

- Määräyksiin ei ole tullut mitään radikaalia uutta. Niihin on tehty lähinnä selvennyksiä ja tarkennuksia. Määräykset ovat ennallaan myös PKV-lääkkeiden osalta, sanoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lääkkeen määräämisen periaatteita on täsmennetty siten, että ensisijaisesti tulee valita lääkkeitä, joilla on riittävän pitkän ajan kuluessa todettu hyvä kustannus-vaikuttavuussuhde.

Uusiin ja aiempaa kalliimpiin valmisteisiin olisi määräysten mukaan syytä siirtyä vasta sitten, kun niiden hoidollinen asema on osoitettu hyväksi.

-Kun uudet lääkkeet saavat myyntiluvan, niitä on tutkittu vain rajatuissa potilasaineistoissa, mikä on eri asia kuin niiden käyttö valikoitumattomissa potilasjoukoissa. Tietty konservatiivisuus on sikäli hyvästä, Hermanson sanoo.

Määräyksissä tarkennetaan potilaslain säädöksiä lääkkeen määräämisestä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Niinpä todetaan, ettei lääkkeen määrääjän pidä suostua potilaan ehdottamaan hoitoon, jos hoito ei ole lääketieteellisesti perusteltu.

- Joskus potilaslaki on ymmärretty väärin ja ajateltu sen jollain tapaa velvoittavan lääkäriä suostumaan potilaan sellaisiin ehdotuksiin, jotka eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja mutta eivät vaarallisiakaan. Tätä lailla ei tarkoiteta. Lääketieteellistä perustelua on pidettävä johtotähtenä, Hermanson huomauttaa.

Pidättyväisesti määräyksissä suhtaudutaan myös erityislupavalmisteisiin.

- Ministeriö ei suosittele niiden käyttöä, Hermanson toteaa.

Määräyksissä korostetaan lääkärien ja apteekkien henkilöstön yhteistyötä. Lisäksi täsmennetään ohjeita mm. elektronisista lääkemääräyksistä, eli lääkemääräyksistä, jotka lääkäri siirtää tietokoneeltaan sähköisesti suoraan apteekkiin.

Lue myös

- Tekniset kehitelmät elektronisten reseptien toteuttamiseksi ovat jo pitkällä ja näistä lääkemääräyksistä tulee varmasti hyvin yleisiä.

Elektroniset reseptit edellyttävät, että lääkkeen määrääjän ja apteekin atk-järjestelmät ja ohjelmistot on suojattu mahdolliselta väärinkäytöltä, etenkin ulkopuolisten pääsyltä ohjelmistoon. Lääkkeen määrääjän ja määräyksen vastaanottajan on oltava yksiselitteisesti tunnistettavissa. Säilytettävää reseptiä edellyttävää lääkettä, esimerkiksi Temgesiciä, ei elektronisesti kuitenkaan voi määrätä.

Sosiaali- ja terveysministeriön uusitut määräykset tulivat voimaan vuodenvaihteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030