Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2001 vsk 56 s. 1361 - 1362

Lakon alku sujunut rauhallisesti

Suvi SariolaUlla Järvi

Lääkärilakon alku on sujunut rauhallisesti. Lakkopaikkakuntien päivystyspisteissä oli alkupäivinä melko rauhallista, mutta lakon jatkuessa potilasmäärät ovat alkaneet kasvaa.

Oulun perusterveydenhuollossa ensimmäinen lakkoviikko oli lakkopäällikkö Auli Myllyn mukaan kohtuullisen rauhallinen.

- Ensimmäinen lakkoviikonloppu oli rauhallisempi kuin ennen lakkoa ja huomattavasti rauhallisempi kuin influenssa-aikaan, Mylly kertoo.

Ensimmäinen ruuhkapäivä oli vasta toisen lakkoviikon maanantai.

Kiireellistä lääkärinhoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Oulun seudun yhteispäivystyksessä. Siellä on päiväsaikaan ollut keskimäärin 80 kävijää, mikä on Myllyn mielestä melko vähän Oulun kokoisessa kaupungissa.

Hän arveleekin, että esimerkiksi sairastuneita lapsia on viety yksityislääkäreille ja aikuiset taas eivät lakon aikana lähde lääkäriin ihan jokaisen vaivan takia. Myös terveysasemilla työskenteleviltä sairaanhoitajilta on kyselty puhelimitse runsaasti neuvoja.

Toisen lakkoviikon alkuun mennessä Oulun yhteispäivystyksessä oli ollut suojelutyössä koko ajan vähintään kolme lääkäriä, enimmillään kuusi.

- Suojelutyörajoista on jonkin verran pitänyt keskustella, mutta asiasta on päästy yhteisymmärrykseen. Suojelutyötä on annettu työnantajan toivomusten mukaisesti paitsi yhden kerran. Suojelutyön tarvetta on käyty selvittämässä paikan päälläkin, Mylly kertoo.

Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat suhtautuneet lakkoon yllättävän rauhallisesti ja myönteisesti, hyvin harva on valittanut. Lakkovahtina olleelle Myllylle oli käyty kädestä pitäen toivottamassa tsemppiä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli lakon ensimmäisellä viikolla lakossa 28 lääkäriä, toisella 81 lääkäriä.

- Mitään isoja ongelmia ei ole ilmennyt. Suojelutyöpyyntöjä on tullut yllättävän paljon, mutta ne ovat olleet perusteltuja. Tarvittaessa olemme tarkistaneet asian soittamalla suojelutyötä pyytävään yksikköön ja kysymällä perustelut vielä puhelimitse, kertoo OYS:n lakkopäällikkö Juha Karinen.

Viime maanantaina OYS:n johto arvioi, että siihen mennessä noin puolet suunnitelluista leikkauksista oli peruttu.

Karisen mukaan poliklinikkakäynnit olivat vähän vähentyneet ensimmäisellä viikolla. Toinen lakkoviikko vähentää poliklinikkatoimintaa huomattavasti.

HOMMA HANSKASSA

- Homma on hanskassa. Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan, kuvaa Kuopion yliopistollisen sairaalan lakkopäällikkö Hannu Kokki.

- Joukot ovat hyvin yhtenäiset ja tavoitteita pidetään perusteltuina.

KYS:ssa oli lakossa ensimmäisellä lakkoviikolla 39 lääkäriä, toisella 109.

Hannu Kokin mukaan Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on tullut päivittäin korkeintaan kymmenen sellaista aikuispotilasta ja pari, kolme lapsipotilasta, jotka normaalisti olisivat menneet terveyskeskukseen.

- KYS:n poliklinikalla on ihan samanlaiset odotusajat kuin normaalistikin. Lakosta johtuvia jonoja ei ole, hän kertoo.

Kokin mukaan suojelutyöpyynnöt ovat olleet hyvin perusteltuja ja kaikkiin on suostuttu.

Kuopion terveyskeskuksessa on lakossa 50 lääkäriä. Terveyskeskuspäivystys on lakon aikana auki kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita varten klo 8-16. Tavallisesti se on avoinna klo 23:een asti.

Terveyskeskuksen normaaleilla aukioloajoilla tavanomainen potilasmäärä on 150-180 potilasta, mutta lakon aikana potilaita on ollut päivittäin suurin piirtein sata.

- Lakon aikana ei lähdetä lääkäriin yhtä herkästi kuin tavallisesti, arvelee lakkopäällikkö Matti Nikkarinen.

Ainakaan lakon ensimmäisellä viikolla potilaat eivät olleet etsiytyneet yksityisille lääkäriasemillekaan sen suuremmassa määrin kuin yleensä.

Myös Kuopiossa valtaosa potilaista on Nikkarisen mukaan suhtautunut lääkärilakkoon hyvin myötätuntoisesti.

-Ikävää palautetta ei ole tullut, vaikka potilaat ovat joutuneet odottamaan enimmillään kolme, neljä tuntia, hän kertoo.

POTILASMÄÄRÄ MURTO-OSA NORMAALISTA

Helsingin perusterveydenhuollossa on lakossa noin 220 lääkäriä. Aikuisten kiireellinen hoito on keskitetty virka-aikana Kallion terveysasemalle, iltaisin ja viikonloppuisin Marian sairaalaan ja öisin Malmin sairaalan päivystyspoliklinikalle. Kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat lapset hoidetaan Lasten ja nuorten sairaalassa.

-Toisen lakkoviikon alkupuolella varsinkin Lastenklinikalla tuntuu olleen enemmän jonoa. Tiistaina sinne jouduttiin ensimmäistä kertaa antamaan lisää suojelutyövoimaa jo virka-aikana, kertoo Helsingin perusterveydenhuollon lakkopäällikkö Antti Lähteenmäki.

- Myös aikuisten päivystyksen potilasmäärät Kallion terveyskeskuksessa ovat olleet selvässä nousussa. Sinne on viime perjantaista lähtien mennyt yksi ylimääräinen lääkäri iltapäiväksi.

Päivystysten lakonaikaista potilasmäärää Lähteenmäki kuvaa murto-osaksi normaalista.

Lähteenmäki arvioi lakon sujuneen tähän asti tyydyttävästi. Varsinkin alku oli kuitenkin sekava ja kiireinen, koska terveyskeskusten suojelutyöpyynnöt vaihtelivat huomattavasti niin sisältönsä kuin perusteltavuutensakin suhteen.

- Osa terveyskeskuksista on pyytänyt lisäsuojelutyövoimaa vain sen verran kuin todella tarvitsevat, toisille taas on annettu vähemmän kuin ne ovat pyytäneet, Lähteenmäki toteaa.

- HUS:n osalta nähdään vasta ensimmäisen kolmen viikon jälkeen, miten lakko todella puree: kuinka paljon vähemmän on tehty toimenpiteitä, ja kuinka paljon vähemmän sisätautipoliklinikalla on käyntejä normaaliin verrattuna, sanoo HUS:n aluelakkopäällikkö Antti Tamminen.

Hän muistuttaa, että elektiivisten leikkausten vähenemisen kautta lakko tiukentaa otettaan koko ajan jatkuessaan.

- Lakko puree jaksoittaisuuteensa ja rytmityksensä vuoksi sitä paremmin, mitä kauemmin se kestää. Ensimmäinen kolmen viikon lakkojakso ei tule näyttämään tilastoissa lakon purevuuden kannalta ollenkaan niin hyvältä kuin seuraavat vastaavat jaksot.

Lue myös

Tammisen mukaan HUS:ssa on tietoisesti annettu suojelutyöhön runsaasti lääkäreitä lakon alkuvaiheessa, mutta suojelutyön tarve todennäköisesti vähenee seuraavan kolmen viikon jakson aikana.

TAYS:SSA TOTEUTUU NELJÄSOSA LEIKKAUKSISTA

Tampereen perusterveydenhuollossa on lääkäreitä lakossa noin sata. Suojelutyössä Hatanpään päivystysasemalla käy vuorokaudessa säännöllisesti kymmenen lääkäriä. Hatanpään päivystysasema on auki ympäri vuorokauden, muuta päivystysasemaa ei ole.

Potilasmäärät Hatanpäällä ovat lakkopäällikkö Matti Väliahteen mukaan pudonneet kolmeen neljäsosaan, pienimmillään ehkä kahteen kolmasosaan normaalista.

- Hatanpää on Suomen terveyskeskusten yksi vilkkaimpia päivystyspisteitä, ellei vilkkain. Meillä on normaalisti yli 200 käyntiä vuorokaudessa, nyt käyntejä on ollut 150:n molemmin puolin.

Väliahteen mielestä lakko ei ehkä olekaan purrut tarpeeksi tehokkaasti.

TAYS:ssa oli lakossa ensimmäisellä lakkoviikolla 29 lääkäriä, toisella 85. Ensi viikolla lakossa on 73 lääkäriä.

Sairaalan johdon lehdille antamien tietojen mukaan TAYS:ssa tehdään noin neljäsosa normaalista leikkausmäärästä.

Turussa lakko alkaa purra

-Neuvottelut työnantajan kanssa ovat tähän asti sujuneet varsin hyvässä hengessä, kiittelee Turun paikallinen lakkopäällikkö Tiina Backman. Viimeksi tämän viikon tiistaina järjesteltiin radiologien töitä lakon ulkopuolisilla aloilla kuten endrokrinologiassa ja onkologiassa. Backmanin mukaan mitään hankausta ei syntynyt, vaan työt saatiin sujumaan yhteisymmärryksessä.

- Leikkauksista on arvioiden mukaan viime viikolla jäänyt toteutumatta noin kolmannes. Nyt vasta alkaa todella tajuta täsmälakon purevuuden työnantajan kannalta, Tiina Backman huomauttaa. Varsinais-Suomessa lakon piiriin kuuluvat Turun kaupunginsairaala, terveyskeskus ja TYKS. Satakunnan sairaalassa lakkoon mennään reiluun viikon kuluttua, mutta muut aluesairaalat ja terveyskeskukset toimivat normaalisti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030