Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2003 vsk 58 s. 2513

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn selvittämiseen annetut ohjeet muuttuivat paljon

Suvi Sariola

Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn selvittämisestä annetut ohjeet ovat muuttuneet huomattavasti. Stakes on julkaissut tapausten selvittämisestä uusitun oppaan, jonka on valmistellut laaja asiantuntijatyöryhmä. Ohjeilla selvennetään eri viranomaisten roolia ja pyritään parantamaan kaikkien osapuolten oikeusturvaa.

Mitkä ovat uusitun oppaan suurimmat muutokset lääkärin kannalta?

- Oppaassa on lasten pahoinpitelyjen osalta yksilöity sellaiset tilanteet, joissa pahoinpitelyepäilyn selvittäminen pitää käynnistää. Siinä myös annetaan röntgenkuvauksia myöten hyvin yksityiskohtaiset ohjeet, mitä pitää tutkia. Lisäksi kuvataan erotusdiagnostiikkaa, kertoo asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, Stakesin tulosaluejohtaja Sirpa Taskinen.

Opas antaa myös ohjeet, kenelle terveydenhuollon henkilöstö ilmoittaa epäillystä pahoinpitelystä tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asiasta on Taskisen mukaan ollut epäselvyyttä. Epäillyistä tapauksista ei oppaan ohjeiden mukaan ilmoiteta suoraan poliisille, vaan lastensuojelulle.

- Kaikkia terveydenhuollossa puolestaan koskee lastensuojelulain 40 pykälä:n ilmoitusvelvollisuus, jonka mukaan lastensuojelulle täytyy ilmoittaa lapsesta, joka on ilmeisessä lastensuojelun tarpeessa, Taskinen huomauttaa.

Oppaan suosituksen mukaan lastensuojelu ilmoittaa välittömästi poliisille tietoonsa tulleet perustellut epäilyt seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sellaiset pahoinpitelyepäilyt, joissa lapselle on aiheutunut vammoja.

Ohjeet seksuaalisen hyväksikäytön selvittämisestä muuttuvat tuntuvasti:

- Tapauksia, joissa epäillään lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, ryhdytään selvittämään vain, jos tilanne on aivan akuutti. Silloin tehdään esiselvitys. Jos sen sijaan selvitettäväksi tuodaan aikaisempi epäily, sosiaali- ja terveydenhuolto ryhtyy selvittämään sellaista ainoastaan, jos poliisi pyytää virka-apua, Sirpa Taskinen sanoo.

Lue myös

- Jos kyseessä on rikosepäily, asian pääselvittäjä on poliisi, ja poliisi pyytää sosiaali- ja terveydenhuollosta virka-apua, kun kyseessä ovat pienet lapset. Näitä tutkimuksia on myös rajattu niin, että selvitys on nyt tehtävä kahden kuukauden kuluessa, kun ne tähän saakka ovat joskus kestäneet useita kuukausia, jopa toista vuotta. Lausunnon tekemiseen annetaan lisäksi aikaa kuukausi, niin että poliisilla pitäisi siis olla lausunto käytettävissään kolmen kuukauden kuluttua virka-apupyynnöstä.

Suositusten muuttaminen johtuu Taskisen mukaan ongelmatapauksista, joissa tutkimukset ovat pitkittyneet ja hapuilleet. Muutostarvetta aiheuttivat myös muutokset esitutkintalaissa, seksuaalirikoslaissa ja laissa sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista.

Asiantuntijatyöryhmässä olivat Sirpa Taskisen lisäksi mukana mm. professori emerita Eila Räsänen, ortopedian erikoislääkäri Pentti Kallio, professori Pekka Karhunen ja lastentautien erikoislääkäri Eeva Salo.


Kirjallisuutta
1
Sirpa Taskinen (toim.). Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn selvittäminen. Asiantuntijaryhmän suositukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. Opasta voi tilata osoitteesta www.stakes.fi/julkaisut löytyvällä tilauslomakkeella.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030