1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lasten rokotuskattavuus on parantunut
Ajan­kohtai­sta 7/2019 vsk 74 s. 368

Lasten rokotuskattavuus on parantunut

Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen sai THL:n mukaan 96 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä. Kasvua vuonna 2015 syntyneisiin on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokote aloitetaan noin 99 prosentille lapsista.

Myös pneumokokkirokotteen suosio kasvoi. Se annettiin vuonna 2016 syntyneistä 96 prosentille. Rotavirusrokotteen on saanut 92 prosenttia lapsista.

Lue myös

Kiivaasta rokotekeskustelusta huolimatta rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Ainoastaan noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelman perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Kirjoittajat
Tuomas Keranen
tuomas.keranen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotauti ja tyypin 2 diabetes – kohtalokas yhdistelmä

Diabeteksen tunnistaminen sydänsairauden ilmene­misen jälkeen on edelleen ajankohtaista, kirjoittavat Tuomas Kiviniemi (kuvassa) ja Juhani Junttila.