Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2002 vsk 57 s. 3579

Liikkuva tiimi tuo apua, kun lapsen elämä on sekaisin

Suvi Sariola

- Tämä on asioiden selvittelyä juuri silloin, kun ihmisellä on hätä: mitä me voimme tehdä, mitä muut voivat tehdä, kuvaa perheterapeutti Sirpa Salonen, joka työskentelee liikkuvassa lastenpsykiatrisessa tiimissä Helsingissä.

Tavoitteena on auttaa lapsiperheitä löytämään apua, kun elämä on sotkussa. Polkupyörillä, busseilla ja metrolla liikkumaan jalkautunut tiimi työskentelee kaakkoisessa Helsingissä: Herttoniemessä, Roihuvuoressa, Laajasalossa ja Kulosaaressa. Tiimin asiakkaita ovat perheet, joissa on alle 12-vuotias lapsi.

Korvamerkitty raha antoi mahdollisuuden

Liikkuva lastenpsykiatrinen tiimi on yksi niitä ideoita, jotka muuttuivat todeksi, kun eduskunta korvamerkitsi rahaa lastenpsykiatrialle.

- Sen taustalla oli ajatus, että on lapsia, jotka ovat kauan kiikkuneet avun rajamailla. Kun heihin lopulta saadaan yhteys, huomataan, että avun tarve on jatkunut jo kauan. Lapsilla on ehkä ollut hataria kontakteja viranomaisiin jo aiemmin, mutta he eivät kuitenkaan ole tarttuneet avun piiriin ja ongelmat ovat päässeet kasvamaan jo melko suuriksi, kertoo sosiaalityöntekijä Risto Ytti.

Liikkuvan tiimin tavoitteena on päästä ongelmiin käsiksi mahdollisimman varhain. Asiakasperheiden vaikeuksilla saattaa kuitenkin olla varsin pitkä historia esimerkiksi perheväkivaltatapauksissa.

Kun kaaos on suuri, apua ei kyetä hakemaan

Tiimille on tunnusomaista matala kynnys, nopea toiminta ja kotiin asti viety apu.

- Olemme usein tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden elämä on aika kaoottista. Hoitojärjestelmä kuitenkin edellyttää asiakkailtakin tiettyä jäsentyneisyyttä, ja jos juuri se puuttuu, he eivät kykene hakemaan apua, vaikka sitä olisikin tarjolla, Risto Ytti kuvaa.

Vanhempien ero, perheväkivalta, mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat ovat tyypillisiä tilanteita, joiden vuoksi apua tarvitaan. Sitä voi pyytää silloinkin, kun vain on huolissaan lapsesta ja hänen käyttäytymisestään tai jos vanhemmat tuntevat tarvitsevansa tukea perheen arkeen.

Hyvin yleinen on tilanne, jossa perheessä on mietitään eroa, eletään keskellä eron myllerrystä tai asiat eivät suju eron jälkeen. Erokriisissä jompikumpi vanhemmista saattaa ottaa yhteyttä tiimiin oma-aloitteisestikin, mutta usein asioita havahdutaan selvittelemään sen jälkeen, kun koulusta tai päiväkodista viestitetään, ettei lapsella ole kaikki hyvin.

Liikkuva tiimi tekeekin itse yhteistyötä päiväkotien, neuvoloiden ja koulujen kanssa, ja näiden työntekijät voivat ehdottaa perheelle yhteydenottoa tiimiin. Jos päiväkodissa tai koulussa arvioidaan, ettei perhe itse ehkä ryhdykään hakemaan apua, perheeltä voidaan kysyä lupa siihen, että Salonen ja Ytti ottavat perheeseen yhteyttä.

Perheväkivaltatapauksissa kontaktin perheen ja tiimin välille on usein järjestänyt poliisin sosiaalityöntekijä kysyttyään perheeltä, saako tiimi ottaa heihin yhteyttä.

Lue myös

Liikkuvia tiimejä tulossa muuallekin

Tiimi antaa itsekin terapiaa, mutta selvittää myös muun tuen ja hoidon tarvetta.

- Joissakin perheissä tarvitaan tutkimuksia, toisissa päihdehuollon, joissain aikuispsykiatrian palveluja vanhemmille. Me ohjaamme perheitä eteenpäin, Sirpa Salonen ja Risto Ytti kertovat.

Sen sijaan tiimi ei itse tee perinteisiä perheneuvolatutkimuksia, eikä ryhdy puuronkeittoon tai siivoamaan, vaikka neuvookin perheitä järjestämään arkipäiväänsä.

On paljon tapauksia, jotka järjestyvät muutamalla käynnillä, mutta on myös perheitä, joiden kanssa säännölliset viikoittaiset tapaamiset ovat jatkuneet lähes vuoden. Perheenjäseniä voidaan tavata kaikkia yhdessä tai kutakin erikseen.

Liikkuva tiimi on osa kaakkoisen sosiaalikeskuksen perheneuvolan toimintaa. Ajatus liikkuvan lastenpsykiatrisen tiimin perustamisesta itää myös itäisessä ja koillisessa suurpiirissä. Lastenpsykiatrinen liikkuva tiimi on myös lasten ja nuorten sairaalassa HUS:ssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030