Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2003 vsk 58 s. 3749

Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Markku Kojo: EY-tuomioistuimen ratkaisu saattaa heijastua Suomeenkin

EY-tuomioistuimen mukaan lääkärin sairaalassa viettämää päivystysaikaa on kokonaisuudessaan pidettävä työaikana riippumatta siitä, suorittaako lääkäri koko ajan työtehtäviä. Työaikaa ovat siten myös ne päivystysaikaan sisältyvät jaksot, joina lääkäri esimerkiksi pääsee nukkumaan. Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Markku Kojo ennakoi ratkaisun voivan heijastua Suomeenkin.

EY-tuomioistuin ei ratkaisussaan ottanut lainkaan kantaa päivystyskorvauksiin.

EY-tuomioistuin teki ratkaisunsa saksalaislääkärin päivystysjaksoja koskevassa asiassa. Saksalainen oikeusistuin haki EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua tapauksessa, jossa olivat vastakkain Kielin kaupunki ja siellä työskentelevä lääkäri Norbert Jaeger. Kieliläisen sairaalan kirurgisen osaston apulaislääkäri päivystää säännöllisesti kuusi kertaa kuukaudessa ja viettää tuolloin koko päivystysajan sairaalassa. Päivystysajasta keskimäärin 49 prosenttia kuluu työtehtävien suorittamiseen, muuna aikana Jaeger voi halutessaan esimerkiksi nukkua.

Kaupunki ja Jaeger käyvät oikeutta siitä, onko päivystyksiä pidettävä kokonaisuudessaan työaikana, kuten Jaeger tulkitsee. Kielin kaupunki puolestaan tulkitsee lepoajaksi sellaiset päivystysaikaan sisältyvät vaiheet, joina lääkäri ei työskentele. Kaupungin mukaan tätä näkemystä puoltaa mm. kansallisten tuomioistuinten vakiintunut tulkinta.

- Saksassa tehdään ero aktiivipäivystyksen, muun työpaikkapäivystyksen ja varallaolopäivystyksen välillä, ja vain aktiivipäivystystä pidetään yleensä kokonaisuudessaan työaikana, kertoo Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Markku Kojo.

- EY-tuomioistuimen ratkaisun mukaan Saksan lainsäädäntö on siten työajan järjestämistä koskevan direktiivin vastainen. Tuomioistuimen mukaan direktiivi estää jäsenvaltiolta sellaisen lainsäädännön, jonka mukaan vain varsinainen työnteko päivystysjakson aikana laskettaisiin työajaksi.

Saksalainen oikeusistuin halusi EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisun myös siitä, voidaanko kansallisessa lainsäädännössä poiketa 11 tunnin vuorokautisen lepoajan vaatimuksesta.

EY-tuomioistuimen ratkaisun mukaan poikkeukset 11 tunnin yhtäjaksoisesta vuorokautisesta lepoajasta ovat mahdollisia vain, jos työntekijälle myönnetään vastaava korvaava lepoaika aikana, joka seuraa välittömästi vastaavaa työskentelyjaksoa. Vuorokautisen lepoajan lyhentäminen ei missään oloissa voi johtaa viikoittaisen 48 tunnin enimmäistyöajan ylittämiseen.

Tiukasta tulkinnasta suuria ongelmia

Lue myös

Markku Kojon mukaan päivystysjaksoja koskeva kysymys nousee todennäköisesti esille myös Suomessa. EY-tuomioistuimen ratkaisu saattaa vaikuttaa esimerkiksi pisimpiin päivystyksiin.

- Suomen lainsäädäntö ja sopimustilanne muistuttavat Saksan vastaavia sikäli, että työaikalaissa on annettu mahdollisuus sopia työ- ja virkaehtosopimuksia työajan järjestelystä eräiltä osin. Näin on myös käytännössä tehty. Siksi myös meillä saattaa lainsäädäntöön nyt kohdistua muutospaineita, Kojo toteaa.

Hän ennakoi, että tuomioistuimen päätöksestä todennäköisesti keskustellaan työnantajapuolen kanssa viimeistään ennen seuraavaa lääkärisopimusta.

- Mikäli työaikalakia ryhdyttäisiin muuttamaan Suomessa, Lääkäriliitto on tietysti kiinnostunut osallistumaan neuvotteluihin, Kojo toteaa.

- Jos tuomio saatettaisiin kovin tiukan tulkinnan mukaisesti voimaan Suomessa, näyttäisi siitä kyllä seuraavan suuria ongelmia töiden järjestelyssä, Kojo toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030