Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2002 vsk 57 s. 3577

Lääninhallitus puuttui KYS:n lastenpsykiatrian jonoihin

Itä-Suomen lääninhallitus on pyytänyt Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä ryhtymään toimenpiteisiin KYS:n lastenpsykiatrian jonotilanteen korjaamiseksi.

- Suurin puute meidän mielestämme oli se, että kun lapset ovat jonossa, heidän tutkimuksensa ei käynnisty asetuksen mukaisessa ajassa, saati sitten hoitonsa, lääninlääkäri Jari Vepsäläinen sanoo.

Mielenterveysasetuksen mukaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoidon tarve ja kiireellisyys tulisi arvioida viimeistään kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta sairaalaan. Tarpeelliseksi todetun hoidon taas pitäisi pääsääntöisesti käynnistyä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Säädös tuli voimaan vuoden 2000 joulukuussa.

Tutkimus- ja lyhythoito-osastolla on Kuopiossa kahdeksan sairaansijaa, hoito-osastolla seitsemän sairaansijaa.

- Vuoden 2000 aikana jonotusaika tutkimus- ja lyhythoito-osastolle oli keskimäärin kuusi kuukautta, mutta kymmenen prosenttia lapsista jonotti yli kymmenen kuukautta, sanoo klinikan ylilääkäri, professori Kirsti Kumpulainen.

Tutkimus- ja lyhythoito-osastolle ohjautuu hänen mukaansa yhä enemmän lapsia päivystystapauksina ja kriisitilanteissa.

- Hoidetuista potilaista 85 prosenttia oli näitä hyvin nopeasti hoitoon ohjattuja potilaita. Käytännössä olemme olleet tilanteessa, jossa emme ole pystyneet ottamaan sisään näitä hyvin kiireellisiä kriisipotilaitakaan, vaan meillä on ollut kaksi jonoa: normaaliin tapaan lähetteellä osastotutkimuksiin tulleiden lasten jono ja kiireellinen jono.

Jonotusaika hoito-osastolle on vaihdellut huomattavasti. Vuonna 2000 jonotusaika oli keskimäärin jopa 16 kuukautta. Sittemmin jonotus lyhentynyt, mutta on edelleen 9-12 kuukauden luokkaa.

- Meille tulee Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiireistä lapsia osastohoitoon, koska kummankaan piirin keskussairaalassa ei ole lastenpsykiatrian osastoa. Meidän resurssejamme ei kuitenkaan ole mitoitettu niin, että osastohoito kattaisi kolmen sairaanhoitopiirin hoidontarpeen, Kirsti Kumpulainen toteaa.

Lue myös

Lastenpsykiatrian klinikka esitti kriisiosaston perustamista jo kymmenkunta vuotta sitten. Lisäksi klinikka on ehdottanut polikliinisesti toimivan jalkautetun kotihoitoryhmän perustamista.

Jalkautetun ryhmän perustamiseen onkin luvassa noin 60 000 euroa tälle vuodelle osoitetusta valtion erillismäärärahasta. Lisäksi lastenpsykiatrian klinikka saattaa saada hoitojonojen purkamiseen tarkoitettua valtionavustusta.

Lääninhallitus aikoo seurata KYS:n lastenpsykiatrian jonoja ja tarkistaa jonotilanteen todennäköisesti ensi talvena. Jos tilanne ei ole korjautunut, lääninhallitus voi asettaa määräajan, jonka aikana asia on hoidettava. Lääninhallitus aikoo käydä lävitse myös muut alueen psykiatriset yksiköt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030