1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Migreenin uusien estolääkkeiden välillä käydään kova kisa
Ajan­kohtai­sta 8/2019 vsk 74 s. 429

Migreenin uusien estolääkkeiden välillä käydään kova kisa

Vaikean migreenin estoon on tulossa neljä CGRP-vasta-ainetta. Ensimmäinen sai jo aikaan kohun.

Migreenin uusien estolääkkeiden välillä käydään kova kisa Kuva 1 / 1

Novartiksen uusi migreenin estolääke erenumabi (Aimovig) tulee huhtikuussa rajoitetusti peruskorvattavaksi. Se on ensimmäinen markkinoille ehtinyt CGRP-vasta-aine.

HUS Neurokeskuksen osastonlääkäri, neurologian erikoislääkäri ja dosentti Ville Artto on seurannut mielenkiinnolla lääkkeen ympärillä vellovaa kohua.

– Vaikean migreenin hoitoon on tulossa neljä uudentyyppistä estolääkettä. Kilpailu markkinaosuuksista tulee olemaan kovaa. Veikkaan, että se on syy tällaiseen yllättävään kampanjointiin.

Terveystalon marraskuussa aloittamassa kampanjassa potilas sai lääkkeen sairaalalääkkeen tavoin. Kuukauden annos eli kaksi pistosta maksoi 110 euroa. Apteekista ostettuna pistoskynän hinta ilman korvausta on yli 550 euroa.

Tieto kampanjasta levisi potilaiden keskuudessa kulovalkean tavoin.

– Tämä on esimerkki, miten nopeasti some toimii. Lukuisat potilaat tiesivät asiasta ennen kuin lääkärit olivat kuulleet mitään.

Kun kampanja tuli ilmi, Fimea vihelsi pelin poikki. Potilaiden pitää ostaa lääke apteekista.

Lääkkeestä kysytään paljon

Ville Artton mielestä kohu osoittaa, miten kipeästi moni migreenipotilas kaipaa uusia estolääkkeitä. Hän on saanut runsaasti kyselyjä lääkkeestä. Osa on ollut valmis maksamaan kalliin valmisteen kokonaan itse.

Mutta ovatko CGRP-vasta-aineet todella niin hyviä?

– Eivät ne kokonaan ratkaise migreeniongelmaa. Noin neljännes tai viidennes potilaista saa erinomaisen vasteen, mutta muilla teho jää vastaavaksi kuin aiemmilla estolääkkeillä.

Lääke vähentää kalsitoniinigeeniin liittyvän peptidin eli CGRP:n aktiivisuutta. Kyseisen peptidin pitoisuus on koholla migreenikohtauksen aikana. Se laajentaa verisuonia ja välittää kipua.

Erenumabi estää CGRP-peptidiä sitoutumasta reseptoriin. Kolme tulossa olevaa lääkettä, eptinetsumabi, galkanetsumabi ja fremanetsumabi, sitoutuvat suoraan peptidiin.

Tehoa pitää seurata

Lääkkeiden hintalautakunta on asettanut Aimovigin huhtikuussa alkavan korvattavuuden ehdoksi, että vähintään kahta muuta estolääkettä on kokeiltu ensin. Artton mukaan tämä on lääkkeen korkean hinnan vuoksi järkevää. Nykyisin estolääkkeinä käytetään verenkiertoelimistöön vaikuttavia lääkkeitä, masennus- ja epilepsialääkkeitä sekä botuliinitoksiinia.

Lue myös

Korvattavuuden voi saada vaikeaan migreeniin, jossa oireita on vähintään kahdeksana päivänä kuukaudessa. Korvausta varten tarvitaan B-lausunto, ja lääkkeen tehoa on seurattava kolmen kuukauden jälkeen. Lääkkeen hinnaksi jää potilaalle reilu 300 euroa per pistos ennen lääkekaton täyttymistä.

Kallis lääke on herättänyt keskustelua useissa maissa. Britannian terveysviranomainen NICE hylkäsi lääkkeen tammikuussa kustannusvaikuttavuusarvion jälkeen. NICE:n arvion mukaan se ei ole tehokkaampi kuin botuliinitoksiini.

Artto pitää Suomen ratkaisua hyvänä. Botuliinitoksiini auttaa joitain potilaita, mutta ei kaikkia. Vaihtoehtoja kaivataan.

– Kyllä tämä potilaiden kannalta on hyvä. Monet heistä ovat kokeilleet jo kaikkea mahdollista. Migreeni voi aiheuttaa paljon poissaoloja töistä. Sekin maksaa.

Artto on esitelmöinyt migreenin uusista hoidoista ja erenumabista myös lääkeyhtiö Novartiksen koulutustilaisuudessa.

Kirjoittajat
Mari Heikkilä­

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääkärit vannovat valansa

Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneet juhlivat valmistumistaan perjantaina 29.

Ajassa
Suuret sairaalat vetävät puoleensa erikoislääkäreitä

Erikoislääkärit ovat keskittyneet yliopistollisiin maakuntiin, toteaa STM:n tuore selvitys.

Ajassa
Saarni: Julkisen terveydenhuollon legimiteetti vaarassa

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni perää perusterveydenhuoltoa kuntoon sote-kuviosta riippumatta.

Tieteessä
Vauvan poikkeava liikehdintä näkyy videolla tekoälyn avulla

Yksinkertainen videokuvaus vauvan liikkumisesta muutetaan tekoälyllä tiedoksi, jonka avulla voi arvioida lapsen kehitystä ja kuntoutuksen vaikuttavuutta.

Ajassa
Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta kehitettävä

Toiminnallisten häiriöiden hoidon ja kuntoutuksen toimintatavoista olisi laadittava kansallinen suositus, suosittelee Työterveyslaitos.

Ajassa
Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy

Suolistosyöpien seulontapilotti alkaa huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä.