Ajan­kohtai­sta

Ministeri Liisa Hyssälä: Koko maassa samanlaiset kriteerit hoitoonpääsylle

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä nosti Lääkäripäivien avajaisissa esiin hoitoon pääsyn turvaamisen.

– Keskustelussa toistuu kaksi teemaa. Toinen on priorisointi, potilasvalinta, jota kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Toisaalta sitä vaaditaan, toisaalta kartetaan vaarallisena. Joku muu saisi tehdä päätökset ja ottaa kritiikin vastaan. Lääkärit kuitenkin tietävät, että jokainen hoitopäätös on priorisointipäätös, Hyssälä muistutti.

– Toinen keskustelunaihe on voimavarat. Yleinen näkemys tuntuu olevan, että jonot voidaan poistaa, kunhan vain rahaa löytyy. Kuitenkin kansainväliset ja kotimaiset kokemukset osoittavat, että jonot eivät lyhene ainakaan pysyvästi yksittäisillä projekteilla tai pelkästään rahaa lisäämällä. Tarjonta lisää kysyntää, myös terveydenhuollossa.

Hyssälä huomautti, että tutkimukset ja kokemukset sekä Suomesta että muista maista kertovat, että eri maiden ja eri sairaanhoitopiirien väliset erot toimenpiteiden määrissä eivät selity sairastavuudella, vaan hoitoon valinnan, hoitokriteereiden eroilla, sekä erilaisilla hoitokulttuureilla ja käytännöillä.

– Suomi on hyvin yhtenäinen maa, mutta meilläkin on sairaanhoitopiiristä toiseen viisin –jopa kymmenkertaisia eroja toimenpiteiden määrässä. Kyse ei voi olla epidemiologiasta, vaan erilaisista hoitokriteereistä, Hyssälä sanoi.

Maanantaina työnsä luovuttava professori Mats Brommelsin johtama hoitoon pääsyä ja jononhallintaa selvitellyt työryhmä pitää tärkeimpänä valtakunnallisia kriteerejä. Koko maassa määritellään ja sovitaan yhteisesti, millä kriteereillä potilaita hoidetaan ja miten heitä hoidetaan. Hyssälä painotti kuitenkin, että edelleen lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja hoidosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030