Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2004 vsk 59 s. 496

Ministeriön seminaari pohti työvoiman riittävyyttä: Terveydenhuollossa pallo on nyt työpaikoilla!

Ulla Järvi

Sosiaali- ja terveysministeriö ei sentään sanoutunut irti vastuustaan sosiaali- ja terveydenhuollon työvoiman riittävyyttä pohtineessa seminaarissa maanantaina. Viesti oli kuitenkin varsin selkeä: Lait ja asetukset on muutettu, pallo on nyt työelämässä!

Projektipäällikkö Ismo Suksi muistutti, että myös terveys- ja sosiaalialan työpaikkojen ongelmat ovat hyvin esillä ja kaikkien tiedossa. Valtiovallalla on useita erilaisia työelämän edistämishankkeita, joiden tuloksia ja kokemuksia voi soveltaa monenlaisille työpaikoille. Muun muassa viestintäkampanja Pysykää töissä! ja Pitäkää ikääntyneet töissä! kannustaa asennemuutokseen. Kyse kun ei aina ole vain työntekijän omasta halusta päästä eläkkeelle tai pysyä työelämässä.

Myös työpaikoilla pitäisi tapahtua konkreettisia muutoksia, jotta työssä jaksettaisiin nykyistä pidempään.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana siirtyy eläkkeelle 38 000 terveydenhuollossa työskentelevää suomalaista. Maakunnista vauhdikkainta poistuminen on Etelä-Karjalassa, jossa lähes 35 prosenttia terveydenhuollon väestä jää eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa.

Sosiaalialalla työskentelevistä eläköityy 30 000 ihmistä vuoteen 2014 mennessä.

Juhlapuheiden sijasta toimia

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut omat laskelmansa valmiiksi lääkäripulasta. Ne ovat samansuuntaiset Lääkäriliiton tilastojen kanssa. Virkoja on lisätty, mutta terveyskeskuksissa lääkärivaje oli ministeriön tilastojen mukaan kasvanut kahdessa vuodessa prosentin, ja 1. lokakuuta vaje oli 11 prosenttia. Sairaaloissa lääkärin viroista oli hoitamatta kahdeksan prosenttia, joka on prosentin kahden vuoden takaista pienempi.

- Lääkäripula on saanut paljon julkisuutta, mutta pulaa on myös muista ammattilaisista, totesi ylitarkastaja Marjukka Vallimies-Patomäki ministeriöstä.

Tällä hetkellä yli puolella kunnista on lääkäreiden lisäksi ollut ongelmia esimerkiksi puheterapeuttien, psykologien, sairaanhoitajien, laboratoriohoitajien ja hammashoitajien rekrytoinnissa.

Lue myös

Ministeriön seminaarissa oli puhumassa myös Ison-Britannian terveysministeriön rekrytointijohtaja Elizabeth Eddy. Kansallisen terveydenhuollon, NHS:n, kokema henkilökuntapula johti siellä sekä kansallisen rekrytointiohjelman rakentamiseen että moniin konkreettisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi.

- Jos meillä on pula esimerkiksi lääkäreistä, ei riitä, että palkkaamme heitä aina vain lisää. Meidän pitää myös ryhtyä tutkimaan, voidaanko työtapoja ja -järjestelyitä uudistamalla järkevöittää lääkärien työtä, Eddy korosti.

Hän myönsi, että myös Isossa-Britanniassa uuden sukupolven lääkärit arvostavat muitakin asioita kuin vain työntekijöitä. Siksi työelämää pitää kehittää konkreettisesti siten, että esimerkiksi perhe-elämä on mahdollista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030