Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2003 vsk 58 s. 255

Mistä apu lääkärin päihdeongelmaan?

Suvi Sariola

- Alkoholiongelma on aina katastrofi ja kun se vielä sattuu olemaan lääkärillä, sitä on äärimmäisen vaikea myöntää itselleen. Lääkärin on hirvittävän vaikea lähteä hakemaan apua ja päästä eroon lääkärin roolistaan. Koko hänen identiteettinsä on lääkärin identiteetti, ja lääkärillähän ei voi olla tällaista ongelmaa. Tosiasia kuitenkin on, että alkoholismi on täysin demokraattinen tauti, joka tulee kenelle tahansa, sanoo lääkäri, joka osallistuu keskusteluryhmään lääkäreille, joilla on päihdeongelma.

Hän tietää, mistä puhuu, mutta on ollut raittiina nyt 17 vuotta.

Keskusteluryhmä kokoontuu Lääkäritalossa Helsingissä Mäkelänkatu 2:ssa joka kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina klo 13.

Lääkärien oma AA-periaatteella toimiva Hippokrates-ryhmä taas kokoontuu joka lauantai klo 16 Helsingissä, osoitteessa Kustaankatu 3.

Ryhmiä on kaksi, jottei korkea kynnys tulla suoraan AA-ryhmään estäisi ketään osallistumasta. Käytännössä keskustelu- eli tiedotusryhmästä kuitenkin moni siirtyy Hippokrates-ryhmään.

Päihdeongelmaisten lääkärien omaisille on erillinen Al-Anon-ryhmä, joka myös kokoontuu Lääkäritalossa joka kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina klo 13.

- Hippokrates-ryhmässä on nyt 5-15 kävijää. Suurin osa ryhmän jäsenistä on pääkaupunkiseudulta, mutta mukaan voi tulla muualtakin maasta. Lääkärien lisäksi ryhmään voivat tulla hammaslääkärit ja eläinlääkärit, kertoo keskusteluryhmään osallistuva lääkäri.

Ryhmään on tultu Oulun läänistä saakka. Tieto toiminnasta on levinnut ennen kaikkea Lääkärilehdessä julkaistujen ilmoitusten välityksellä. Moni ryhmään tullut on kertonut katselleensa ilmoitusta vuoden päivät, ennen kuin päätös lähtemisestä mukaan on kypsynyt.

Jälkeenpäin vasta tajuaa, missä meni

- Käytännössä tarvitaan aina kriisi, ennen kuin ryhmään tullaan. Ei sinne kukaan tule, ellei ole hätä: on kärähdetty työpaikalla, on ohjattu hoitoon, jääty kiinni rattijuopumuksesta tai on tullut avioero tai hyvin vahva avioeron uhka, mukana pitkään ollut lääkäri sanoo.

Lääkärin koulutus ja ammatin mukanaan tuoma painolasti ovat hänen mukaansa näitä harmeja matkan varrella. Pohjimmiltaan ongelma on kuitenkin sama ammatista riippumatta.

- Ei tiedosta haittaa ole, mutta ei se myöskään suojaa eikä yksinään auta. Muuan kollega sanoi alkaneensa toipua vasta, kun huomasi olevansa ihan samanlainen alkoholisti kuin kuka muu hyvänsä.

Lääkärille on kuitenkin todennäköisesti helpotus päästä puhumaan ongelmastaan samasta ongelmasta kärsivän kollegan kanssa. Osaltaan tilannetta helpottaa se, että toiminta perustuu nimettömyyteen eikä näistä palavereista pidetä minkäänlaista kirjanpitoa.

Lue myös

- Kahden lakanan välistä voi silti olla vaikeampi toipua kuin katuojasta. Jos kulissit ovat vielä edes joten kuten pystyssä, jos statusta ja rahaa vielä on jäljellä, niillä kykenee lievittämään maailman tarjoamia iskuja sen verran, ettei viimeinen hätä tule ihan vähällä.

- Sen missä meni, tajuaa vasta jälkeenpäin, koska kieltämisen mekanismi on niin voimakas. Apua on vaikea lähteä hakemaan, kun koko statukseesi, kaikkeen mitä olet kuvitellut itsestäsi ja maailmastasi, pitäisi löytää uusi näkemys, eikä sinulla itselläsi ole siihen työkaluja, kuvaa ryhmään osallistuva lääkäri.

Hän pitää alkoholismia melko pitkälle biologisena sairautena:

- Alkoholistin aineenvaihdunta on todennäköisesti jonkun verran erilainen kuin muiden, samaten hänen sopeutumiskeinonsa ovat hieman erilaiset kuin toisilla. Ei kukaan alkoholisoidu omasta halustaan. Ilmeisesti aivojen ja ajattelun toiminta on alkoholisteilla hiukan erilainen kuin muilla. Sanotaan, että alkoholismi on sairaus, joka ei ole kenenkään syy, mutta hoitovastuu on puhtaasti potilaalla.

Mitä sanot lääkärille, joka miettii, uskaltautuako ryhmään?

- Sanon kuten AA:ssa sanotaan, että ainoa, mitä siellä voi menettää, on kurjuutensa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030