Ajan­kohtai­sta

MRSA-altistuneita päästään seulomaan jo ensi viikolla

Auroran sairaalaan Helsinkiin perustetaan ainakin kolmeksi kuukaudeksi väliaikainen MRSA-seulontapoliklinikka testaamaan altistuneita. Seulonnat arvioidaan päästävän aloittamaan ensi viikolla.

Seulontapoliklinikalle jäljitetään ja kutsutaan sellaisia potilaita, jotka ovat olleet samassa huoneessa tai samalla osastolla kuin MRSA-bakteerin kantajaksi osoittautunut potilas. Helsingin MRSA-epidemiassa altistuneita arvioidaan olevan vähintään tuhat.

Ylilääkäri Ville Valtosen mukaan MRSA-poliklinikan on suunniteltu seulovan neljä potilasta tunnissa. Näytteiden oton lisäksi potilaalle on ehdittävä myös antaa tietoja MRSA:sta. MRSA-positiivisiksi todetut potilaat ohjataan infektiolääkärin vastaanotolle hoidon suunnittelua varten. Tartunnan saaneita arvioidaan olevan 5–10 prosenttia altistuneista.

Helsingin sairaaloissa olevilta potilailta MRSA-näytteitä otetaan Valtosen mukaan muutama sata päivässä. Laboratorion näyteruuhkaa selvittämään saadaan yksi mikrobiologi lisää. Eristyspotilaat on keskitetty Suursuon, Auroran ja Meilahden sairaaloihin.

Sairaaloiden keskinäisissä potilassiirroissa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan potilas voidaan siirtää turvallisesti, jos hän on ollut hoidossa osastolla, jossa ei ole ollut yhtään MRSA-potilasta tai tiedossa olevaa altistunutta. Muussa tapauksessa potilas testataan ennen siirtoa.

Samaa periaatetta noudatetaan Helsingin sairaaloiden organisaatiouudistukseen liittyvissä potilassiirroissa, joita jatketaan osasto kerrallaan.

MRSA-tartunnan saaneiden määräksi ilmoitettiin alkuviikosta noin 60. Töölö 1 -kannan lisäksi on löydetty myös yksittäisiä muita MRSA-kantoja.

Sairaalahenkilökuntaa ryhdytään ylilääkäri Valtosen mukaan testaamaan vain siinä tapauksessa, että ilmenee epäselviä tartuntaketjuja.

– Töölön sairaalassa henkilökuntaa testattiin tämän saman kannan aiheuttamassa epidemiassa viime talvena kahdesti, eikä mitään löytynyt, Valtonen kertoo.

Pelkästään MRSA-näytteisiin arvioidaan nyt kuluvan yli 15 000 euroa viikossa. Huomattavasti suurempaa rahanmenoa merkitsee normaalien potilassiirtojen hidastuminen ja hoitojaksojen pidentyminen MRSA-näytteiden takia. Pelkästään näytteen valmistuminen kestää kolme vuorokautta.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030