Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2003 vsk 58 s. 4677

MRSA-epidemiasta laajat torjuntatoimet

Suvi Sariola

Poikkeuksellisen suuren potilasjoukon altistuminen MRSA-bakteerille käynnistää HUS:ssa ja Helsingin kaupungilla mittavan epidemiantorjunnan. Tilannetta ryhtyy koordinoimaan HUS:n ja Helsingin kaupungin yhteinen iskuryhmä.

Normaali epidemiantorjunta aloitettiin jo viime viikolla:

- Kaikki potilaat, joilta MRSA on todettu, on eristetty ja altistuneita jäljitetään ja seulotaan, kertoo HUS:n infektioylilääkäri Ville Valtonen.

Toistaiseksi eristyspotilaat keskitetään lähinnä Auroran ja Suursuon sairaaloihin, mutta eristyspaikkoja on myös Meilahdessa. Ylimääräisten eristysosastojen tarpeesta neuvotellaan.

MRSA-epidemiassa altistuneita potilaita on noin tuhat ja luvun arvioidaan kasvavan.

- Jorvin sairaala seuloo potilaat, jotka tulevat sinne Kanta-HYKS:n alueelta ja erityisesti Mariasta, joskin Mariasta on Jorviin hyvin vähän siirtoja, kertoo Ville Valtonen.

Helsinki ei ollut vielä keskiviikkona tehnyt päätöstä, miten altistuneita käytännössä ryhdytään seulomaan, eikä sitä Valtosen mukaan kannatakaan tehdä, ennen kuin tilanne Helsingin sairaaloissa on kartoitettu tarkemmin. Seulonnan järjestämiseen vaikuttaa altistuneiden suuri määrä.

- Koska altistuneita on näin paljon, olisi mahdollista perustaa tilapäinen poliklinikka, johon altistuneita kutsutaan ja jossa heiltä otetaan näytteet, Valtonen toteaa.

Myöskään henkilökunnan mahdollisesta testauksesta ei ole toistaiseksi tehty päätöksiä.

Epidemian vuoksi joudutaan arvioimaan Helsingissä meneillään olevia kaupungin akuuttihoidon ja pitkäaikaissairaanhoidon järjestelyihin liittyviä potilassiirtoja. Lokakuun lopussa alkaneet siirrot koskevat noin 750:tä potilasta, ja niistä on valtaosa vielä tekemättä.

Valtonen huomauttaa organisaatiojärjestelyihin liittyvien siirtojen olevan vain yksi epidemian torjuntaa vaikeuttava tekijä. Siirtojen jatkamisessa on hänen mielestään kuitenkin käytettävä harkintaa ja selvitettävä ensin tarkemmin tilanne kaupungin sairaaloissa. MRSA-tartunnan saaneita potilaita on varmuudella Koskelan, Kivelän ja Laakson sairaaloissa, mutta esimerkiksi Herttoniemen ja Myllypuron sairaaloissa tilannetta on tutkittu vasta varsin vähän.

Valtonen muistuttaa 750 potilassiirron olevan vain pieni osa Helsingin kokonaispotilasliikenteestä.

- Helsingissä on jo vuosia ollut käytäntö, että kun potilas leikataan esimerkiksi Töölön sairaalassa, hänet siirretään hyvin nopeasti tukisairaalaan. Jos komplikaatioita ilmenee, potilas palautetaan Mariaan, Meilahteen tai Malmin päivystysalueelle, josta hänet taas palautetaan. Muutaman viikon aikana potilas saattaa vierailla neljässä, pahimmillaan viidessä helsinkiläisessä terveydenhoitopisteessä, Valtonen toteaa.

Lue myös

Keskiviikkoaamun tietojen mukaan MRSA-tartunnan saaneita oli HUS:n ja Helsingin kaupungin sairaaloissa yhteensä 51. Infektioita oli Valtosen mukaan viisi, joista yksi oli vakava, mutta ei hengenvaarallinen. Valtonen muistutti tilanteen muuttuvan päivittäin tai tunneittain. Tartunnan saaneita on Meilahden, Marian, Koskelan, Kivelän ja Laakson sairaaloissa.

MRSA on ns. Töölön kantaa, joka aiheutti Myyrmannin onnettomuuden jälkeen epidemian Töölön sairaalassa.

Epidemian suitsiminen aiheuttaa mittavan laskun. Vaikka kaikki sujuisi hyvin, kuluu rahaa Valtosen mukaan miljoonia euroja.

Helsingissä viime vuosikymmenen alkupuolella MRSA-epidemian saaminen hallintaan kesti kaksi vuotta. Nyt meneillään olevan epidemian kanssa kuluu Valtosen arvion mukaan vähintään sama aika.

- Lähiviikot ja -kuukaudet kertovat, saadaanko epidemia hallintaan, mutta jälkisammutus kestää vuosia. Huonolla tuurilla sitä ei saada koskaan hallintaan, kuten on käynyt Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa, hän huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030