Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2002 vsk 57 s. 4683

MRSA:n torjunta tuo eteen vaikeita ratkaisuja

Marianne Jansson

Metisilliinille resistenttiä Staphylococcus aureusta on alkanut yhä useammin löytyä Suomenkin sairaaloista, vaikka tiukka torjuntalinja on pitänyt epidemiat Pohjoismaissa edelleen harvinaisina. Akuuttisairaaloissa MRSA-löydös johtaa eristystoimiin, mutta uutena ongelmana on bakteerin leviäminen pitkäaikaishoitolaitoksiin ja terveyskeskusten vuodeosastoille. Ongelmaa on jouduttu puimaan Tampereella ja Oulussa.

- Pitkäaikaislaitoksista MRSA:ta on vaikeaa juuria pois, sillä vanhuspotilaan eristäminen on usein inhimillisesti kohtuutonta, totesi TAYS:n infektiolääkäri Jukka Lumio valtakunnallisilla Tartuntatautipäivillä Helsingissä.

Pitkäaikaishoitolaitokseen voikin muodostua MRSA-reservoaari, josta bakteeri leviää alueen muihin sairaaloihin. Infektiolääkäri Pirkko Kotilainen TYKS:sta korosti, että MRSA:n pesiytymistä laitoksiin pitäisi pyrkiä ehkäisemään tarttumalla tilanteeseen heti, kun ensimmäinen tapaus todetaan. Henkilökunnan käsihygieniakoulutus ja bakteerin levinneisyyden selvitys ovat ensimmäiset toimet. Kantajien puhdistushoito ja eristäminen voivat kuitenkin olla vaikeammin toteutettavissa. Tartuntoja on kuitenkin yritettävä ehkäistä järjestämällä kantajalle oma huone tai sijoittamalla useampia kantajia samaan huoneeseen.

- Patenttiratkaisuja ei ole keksitty, vaan jokainen tapaus on käytävä heti paikan päällä katsomassa erikseen, sanoo Jukka Lumio.

Lue myös

Lisäpulmia MRSA:n torjuntaan tuovat hoitohenkilöstössä ilmenevät kantajuustapaukset, jolloin kantaja ei voi osallistua hoitotyöhön. Hoitotyöstä pidättäminen on myös kallis ratkaisu.

Pellon kunnassa pari vuotta sitten ilmennyt MRSA-epidemia toi esiin pienen kunnan terveydenhuollon haavoittuvuuden, kun vastaan tulevat torjunnan aiheuttaman ylimääräisen työn ja eristystoimien seurausten kustannukset. Niinpä pohdinnassa on jonkinlaisen tasausrahaston perustaminen epidemiatilanteita varten.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä laati MRSA:n torjunnasta suosituksen vuonna 1995. Nyt suositusta tarkistetaan lisääntyneen kokemuksen valossa, ja uusi ehdotus on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden alussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030