Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2002 vsk 57 s. 3448

Multiresistentti tuberkuloosi suomalaismiehelle Venäjältä

Suvi Sariola

TYKS:n keuhkosairauksien klinikalla hoidetaan suomalaismiestä, joka on saanut multiresistentin keuhkotuberkuloosin työmatkalla Venäjällä. Kyseessä lienee ensimmäinen kerta, kun suomalainen on saanut moniresistentin tuberkuloositartunnan ulkomailta.

TYKS:n keuhkosairauksien ylilääkäri Kari Liippo kehottaa lääkäreitä valppauteen sellaisissa tapauksissa, joissa potilaalla on selittämätön pitkittynyt yskä ja hän on oleskellut pitempiä aikoja ulkomailla varsinkin alueilla, joilla tuberkuloosin esiintyvyys on suuri. Lähimmät tällaiset alueet ovat Venäjä ja Baltia.

Tartuntavaara on syytä ottaa huomioon, jos potilas on ollut työkomennuksella tällaisessa maassa ja erityisesti jos hän on majoittunut asuntolaolosuhteissa paikallisten asukkaiden kanssa.

- Pelkkä turisti ei ole todellisessa vaarassa, koska turistit eivät yleensä liiku siellä, missä tautiryväs ilmeisesti näissä maissa liikkuu, Liippo sanoo.

Hän muistuttaa, että yskän lisäksi tuberkuloosiin on perinteisesti liitetty väsymys, laihtuminen ja lämpöily.

TYKS:ssä hoidettavan potilaan tartunta varmistui MDR-tuberkuloosiksi elokuun viimeisellä viikolla. Potilasta on hoidettu eristyksissä heinäkuun lopulta saakka, jolloin hän tuli hoitoon.

Lue myös

MDR-tuberkuloosia pitää Liipon mukaan hoitaa valvotusti vähintään kaksi vuotta eikä hoidon onnistuminen ole läheskään aina varmaa.

- Lääkehoito kakkoslinjan lääkkein tarkoittaa sitä, että lääkkeet ovat selvästi tehottomampia, selvästi toksisempia ja vaativat pitemmän hoidon. Me käytämme viittä, kuutta, jopa seitsemää lääkettä ja ne kaikki annostellaan päivittäin, Liippo kertoo.

Multiresistenttiä tuberkuloosia hoidettaessa eristyshoito kestää hänen mukaansa useita kuukausia. Tavallisessa tuberkuloosissa eristys kestää enintään kaksi viikkoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030