Ajan­kohtai­sta

Päihdehaitat kasvussa, ongelmat kasautuvat

Uunituore Päihdebarometri 2005 -ajankohtaiskatsaus todistaa varsin synkkää kuvaa tämänhetkisestä todellisuudesta Suomessa: lisääntynyt päihteiden käyttö on tuonut lisää ongelmia ja kustannuksia kaikkialle terveydenhuoltoon ja sosiaalitoimeen, mutta resursseja ei ole vastaavasti lisätty.

Valtaosa, peräti 90 prosenttia ajankohtaiskatsauksen vastaajista pitää alkoholin hintapolitiikkaa merkittävänä ehkäisevän päihdetyön keinona. Päihdebarometri 2005:n yksi keskeinen viesti on samansuuntainen kuin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen loppukesän vaatimus: viinan verotusta on korotettava. Päihdebarometri ilmaisee tämän ajatuksen järjestöjen kannanottoa epäsuoremmin.

Kuntien sekä järjestöjen terveysjohtajat ja päihdetyöntekijät odottavat yhteiskunnalta toimia myös myynnin valvonnan tehostamiseksi sekä nuorille suunnatun alkoholimainonnan rajoittamista.

Vastaajista 83 prosenttia piti päihteiden käytöstä johtuvien sairauksien kasvua merkittävänä ongelmana alueellaan. Asiakkaiden ongelmat ovat entistä syvempiä ja vaativat pidempiä hoitojaksoja.

– Vaikka päihdehuollon tarve kasvaa, lisää rahaa ei tule. Vaikutukset näkyvät hoidon tason laskuna ja jonojen pitenemisenä, arvostelee suunnittelija Sami Peltovuoma, yksi Päihdebarometri 2005 kirjoittajista.

Barometri kertoo selvästi, että myös sosioekonomiset erot ovat kasvamassa päihteiden käytössä ja päihdehuollossa. ”Saavatko kaikkein ongelmallisimmat juoda itsensä hengiltä”, polemisoi barometri.

– Työssäkäyvät päihdeongelmaiset hoidetaan suhteellisen hyvin, mutta suurkuluttajalle ei palveluja ja hoitoa riitä, Peltovuoma sanoo.

Hädässä ovat lapsetkin. Vastaajista 84 prosenttia arvioi päihteistä aiheutuvien kustannusten olevan erittäin merkittävä ongelma lastensuojelussa. Kustannusten ennakoitiin edelleen kasvavan. Vastaajat arvioivat ongelman vakavammaksi kuin edellisen vuoden aikana.

Barometriin kyselyyn vastasi 114 terveysjohtajaa ja -työntekijää.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030