Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2002 vsk 57 s. 1109

Päihdetyöhön haetaan uudenlaisia otteita

Ulla Järvi

Alkoholinkäyttö tuottaa suomalaisille yhä ongelmia. Vaikeuksia meille tuottavat paitsi juotu määrä, myös käyttötapamme. Kaatokänni on yhä suosittu tapa nauttia alkoholia. Tutkimusten mukaan perinteisen päihdevalistuksen vaikutukset väestön alkoholinkäyttötapoihin ovat varsin vähäiset.

­ Esimerkiksi AA:n ja Myllyhoidon tavoitteena on yhä alkoholinkäytön lopettaminen kokonaan. Moni vähemmänkin ongelmainen mieltää onnistuvansa vain irrottautumalla alkoholista kokonaan, sanoo Elämäntapaliiton toiminnanjohtaja Seppo Lind.

­ Kuitenkin käytännön kokemus on osoittanut, että pienestä määrästä alkoholia tulee useimmille hyvä ja hauska olo, eikä siitä haluta luopua kokonaan, hän huomauttaa.

Elämäntapaliitossa ryhdyttiinkin muutama vuosi sitten miettimään, voisiko alkoholinkäytön hallintaan kehittää täysraittiuden lisäksi muitakin keinoja ja tavoitteita. Elämäntapaliitto on valtakunnallinen yhteistoiminta- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta päihdehaittoja ehkäisemällä.

Myös Elämäntapaliitossa joduttiin pohtimaan pitkään, voiko raittiusjärjestö tavoitella muuta kuin raittiutta.

Liiton kirjattuihin päämääriin kuuluu omaehtoisen elämän ja selviytymisen tukeminen. Tämän pohjalta syntyi myös uusi lähestymistapa alkoholinkäytön haittojen ehkäisyyn: Hauskasti & Hallitusti!

H&H!-ryhmiä on kokoontunut pääkaupunkiseudulla, mutta konseptia on ryhdytty myös viemään muualle Suomeen. Elämäntapaliitto kouluttaa mm. Kuntakoulutuksen kanssa terveydenhuollon ammattilaisia mini-intervention tekemiseen, jolloin opiskellaan mm. suurkulutuksen tunnistamista, puheeksiottoa sekä muutosprosessin ohjaamista. Välineistöä löytyy ryhmätoiminnan ohella myös ihan päivittäisten potilaskontaktien tueksi.

Halu vai pakko?

­ Esittelimme Hauskasti & Hallitusti! -ohjelmaamme mm. tammikuussa Lääkäripäivillä, ja vastaanotto oli erittäin positiivinen, jopa innostunut, kertovat kehittämispäällikkö Riitta Pakaslahti ja kouluttaja Seija Leino.

Lääkärit ovat todenneet, miten hankalaa alkoholinkäytön puheeksi ottaminen on, puhumattakaan neuvomisesta ja opastuksesta käytön rajoittamiseksi.

­ Kuitenkin lääkärin auktoriteetti on yhä tunnustettu, joten lääkärin sanoilla on painoarvoa. Lääkärit valittavat kuitenkin olevansa keinottomia, eivätkä oikein tiedä, miten valita sanansa sen jälkeen, kun esimerkiksi potilaan maksa-arvojen todetaan olevan koholla, Seija Leino toteaa.

Hän huomauttaa, että meillä vallitsee vielä vanhakantainen mentaliteetti: tunnusta, että käytät liikaa alkoholia. Ikäänkuin tuon tunnustuksen jälkeen ihminen voisi sitten päättää jatkavansa tai lopettavansa.

­ Ihmisen elämä on kuitenkin aaltoliikettä, jossa käydään läpi erilaisia vaiheita. Joskus voi eteen tulla hetki, jolloin hän joko omien, perheen tai terveydenhuollon ammattilaisten huomioiden jälkeen huolestuu omasta alkoholinkäytöstään. Tuo hetki kannattaisi käyttää hyödyksi ja ryhtyä pohtimaan, olisiko nykyisiä elämäntapoja aiheellista tarkistaa, Seija Leino sanoo. Tällaisella otollisella hetkellä esimerkiksi ohjaaminen Hauskasti & Hallitusti! -ryhmään voi antaa sen tarpeellisen sysäyksen.

Seppo Lind huomauttaa, ettei ketään ole syytä pakottaa tai painostaa, koska ihmisen on oltava valmis niinkin rankkaan prosessiin kuin elämäntapamuutoksiin, ja se edellyttää asian omakohtaista sisäistämistä. Mikäli alkoholinkäyttö kuitenkin aiheuttaa jo ongelmia joko työssä, perheessä tai terveydentilassa, elämän suunnan muuttaminen voi jo olla pakollistakin.

Ihminen itse tietää parhaiten

Lue myös

­ Toiminta ryhmissä perustuu NLP:n, kognitiivisen ajattelun ja ratkaisukeskeisten toimintamallien pohjalta kehiteltyihin menetelmiin ja välineisiin, joiden avulla tuetaan asiakkaan yksilöllisiä muutosprosesseja, luonnehtii Seija Leino H&H:n periaatteita. Prosessin runkona on kolme puolentoista tunnin tapaamiskertaa viikon välein. Tarkoituksena on, että tällainen mini-interventio sysää ihmisen omatoimiseen muutosprosessiin, joka voi ulottua muihinkin ajattelun ja käyttäytymisen muutoksiin.

­ Kun tiedämme alkoholin tuottavan mielihyvää, kannattaa jokaisen pohtia, mitä muita mielihyvää tuottavia asioita voisi tehdä, sanoo ryhmiä vetävä ja ryhmänvetäjiä kouluttava Leino.

Ryhmässä myös opetetaan retkahduksista selviämistä. Tässäkin kohtaa muistutetaan elämän aaltoliikkeestä. Elämänmuutokset, raskas työjakso tai ihmissuhdekriisi ovat otollisia hetkiä retkahduksille. Niitä ei pidäkään ottaa liian raskaasti, mutta ei toisaalta antaa niiden pitää liikaa otteessaankaan.

Jokainen myös asettaa alkoholinkäytölleen itse omat tavoitteensa. Jollekin se voi olla täysraittius, toiselle vähentäminen. Tavoitteena on kuitenkin ottaa alkoholi hallintaan.

­ Yksi opettelee painonhallintaa Painonvartijoissa, toinen kehon hallintaa kuntosalilla, kolmas alkoholinkäytön haltuunottoa Hauskasti & Hallitusti! -ryhmässä. Ei tämän sen kummallisempaa tarvitse olla, hymyilee Seppo Lind.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030