1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. PALKO otti kantaa daratumumabin käyttöön multippelin myelooman hoidossa
Ajan­kohtai­sta

PALKO otti kantaa daratumumabin käyttöön multippelin myelooman hoidossa

Daratumumabi yhdistelmänä ja ylläpitohoitona osana multippelin myelooman hoitoa ei kuulu kansalliseen palveluvalikoimaan.

PALKO otti kantaa daratumumabin käyttöön multippelin myelooman hoidossa Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Terveydenhuollon palveluvalikoima PALKO:n suosituksen mukaan daratumumabilääke yhdistelmänä bortetsomibia, melfalaania ja prednisonia sisältävään hoitoon (D-VMP) ja ylläpitohoitona ei kuulu kansalliseen palveluvalikoimaan äskettäin diagnosoidun multippelin myelooman hoidossa aikuisilla, jotka eivät sovellu autologiseen kantasolusiirtoon.

PALKO:n mukaan tutkimustieto ei mahdollista arvioimista, mikä on yhdistelmähoidon jälkeen jatkuvan ylläpitohoidon (D-VMP + D) lisäarvo ja daratumumabi-hoidon optimaalinen kesto.

Lisäksi hoidon mahdollisen pidempikestoisen arviointi on hankalaa lyhyen tutkimusjakson vuoksi. Myös mallinnukseen perustuva arvio D-VMP + D hoidon kustannusvaikuttavuuteen liittyy huomattavaa epävarmuutta,

Lue myös

Daratumumabin lisäämistä myelooman ensilinjan hoitoon ei voida pitää PALKO:n mukaan kustannusvaikuttavana vaihtoehtona. Sen lisäkustannukset laatupainotettua lisäelinvuotta kohti vaihtelevat nykykäytännön hoitoon arviolta 155 000 eurosta aina 194 000 euroon saakka.

Multippeli myelooma on pahanlaatuinen ja parantumaton verisairaus, jossa yhdestä kantasolusta polveutuva plasmasolujoukko lisääntyy luuytimessä. Taudin ennuste on kuitenkin parantunut lääkehoitojen kehittymisen myötä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.