Palveluseteli yleistyy hitaasti
Palvelusetelistä ei olekaan tullut ratkaisua erikois-sairaanhoidon jonoihin. Ruuhkat puretaan edelleen mieluummin ostopalveluina tai lisätyönä. Eniten palveluseteleitä käyttää HUS kaihi-kirurgiassa.
Kuusamo on palvelusetelin käytön pioneeri. Seteleitä on myönnetty kuusamolaisille lähes 130. Valikoimassa on yli 50 tuotetta erikoislääkärin vastaanottokäynneistä käsikirurgiaan. Lihavuusleikkaukseen palvelusetelin on saanut jo kuusi potilasta. Potilaat saavat valita haluamansa kymmenestä eri palveluntuottajasta Helsinkiä myöten.
- Hoitoon on päässyt nopeasti ja potilaat ovat olleet tyytyväisiä, sanoo tulosaluejohtaja Niilo Keränen.
Potilaan omavastuuosuus on Kuusamossa melko iso, keskimäärin noin neljännes tutkimuksen tai toimenpiteen hinnasta.
- Täällä pääsee kohtuullisella jonottamisella hoitoon julkisellekin puolelle. Jos joku haluaa hoitoon vielä nopeammin, hän myös maksaa enemmän, Keränen toteaa.
Ylöjärveltä kysytään neuvoa
Kovin moni kunta palveluseteleitä ei kuitenkaan vielä käytä. Muita edelläkävijöitä ovat esimerkiksi Ylöjärvi, Pirkkala ja Nokia, jotka ottivat setelin käyttöön viime vuoden alussa.
- Ylöjärven ja Pirkkalan ratkaisut ovat käytännössä identtiset, Nokian palveluvalikoima on vähän rajoitetumpi, koska Nokialla on omaa erikoissairaanhoitoa, kertoo Ylöjärven perusturvajohtaja, LL Kari Virta.
Palvelusetelillä hankitaan erikoislääkärikonsultaatioita ja niihin liittyviä tutkimuksia sisätautien, kirurgian, naistentautien ja lastentautien aloilta. Tuotteita on viitisenkymmentä, eniten käytetään ortopedin vastaanottokäyntiä.
Ylöjärveläiset saivat viime vuonna lähes 1 900 palveluseteliä, joista noin kolmasosa oli ortopedin vastaanotolle.
Palvelusetelin arvo on määritelty niin, että kaikkiin palveluihin pääsee halvimmillaan samalla omavastuuosuudella, jolla palvelun saisi sairaanhoitopiiristä. Virran mukaan omavastuuosuus vaikuttaa selvästi palvelun valintaan, jos siinä on suuri ero eri palveluntuottajilla. Jos ero on enintään 15 euroa, palvelu valitaan muulla perusteella, kuten sijainnin tai tutun lääkärin perusteella.
Virta uskoo palvelusetelin kiinnostavan monia kuntia. Ylöjärveltä on viime aikoina kyselty kovasti neuvoa, miten palveluseteli toteutetaan kunnassa.
Tampereelle tässä kuussa?
Tampereen kaupungilla on tavoitteena saada sähköinen palveluseteli käyttöön vielä tässä kuussa. Sillä voi hankkia gynekologin ja ihotautilääkärin vastaanottokäyntejä sekä ruoansulatuskanavan tähystystutkimuksia.
- Aloitamme suhteellisen vähäisellä tuotemäärällä, koska emme halua kilpailla oman erikoissairaanhoitomme kanssa, sanoo tilaajapäällikkö, LKT Jari Ahvenainen.
Myös Helsingissä pohditaan viime keväänä alkaneen palvelusetelikokeilun vakinaistamista. Kokeilussa tarjottiin palveluseteliä kuudelle potilaalle lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiaan, yli 400 potilaalle paksusuolen tähystystutkimukseen ja lähes 8 000 potilaalle suun terveydenhuollossa. Setelin otti vastaan vain kolmasosa tähystystutkimuspotilaista.
Oulussa arvioitiin viime vuonna palvelusetelin käyttömahdollisuuksia joissakin kirurgisissa toimenpiteissä ja erityisterapioissa, mutta ainakaan tässä vaiheessa sitä ei toteuteta, sanoo vs. sosiaali- ja terveystoimen johtaja Keijo Koski. Sosiaalipalveluissa Oulu sen sijaan käyttää palveluseteliä laajasti, ja se on tulossa myös suun terveydenhuoltoon.
Ilmankin pärjätään
Palveluseteli ei ole lyönyt itseään läpi varsinaisissa terveyspalveluissa. Sitä käytetään huomattavasti laajemmin suun terveydenhuollossa ja erilaisissa sosiaalipalveluissa, arvioi johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.
Hän selvitteli palvelusetelin käyttöä sairaanhoitopiireistä ja joukosta kuntia viime syksynä. Silloin HUS oli ainoa sairaanhoitopiiri, joka oli ottanut sen käyttöön. HUS on antanut palveluseteleitä kaihileikkauksiin viime vuoden maaliskuusta lähtien.
Sama vaihtoehto kiinnostaa myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Siellä palveluseteli saattaa tulla käyttöön apuvälineiden hankinnassa ja kaihileikkauksissa jo tänä vuonna, myöhemmin ehkä muissakin terveyspalveluissa.
- Se voisi olla yksi keino purkaa jonoja ja pysyä hoitotakuussa. Asiaa selvitetään vielä henkilökunnan kanssa, sanoo kehittämispäällikkö Maarit Sihvonen.
Muun muassa apuvälinepalveluissa seteliä kokeilee myös Satakunnan sairaanhoitopiiri.
Pärnänen yllättyi kyselynsä tuloksista. Kun palvelusetelilakia suunniteltiin, erikoissairaanhoidossa oli pitkät jonot, joiden purkamiseen seteliä olisi luullut käytettävän. Suun terveydenhuollossa niin on tehtykin.
- Johtajaylilääkärien yleisin vastaus kuitenkin oli, ettei palvelusetelille ole ollut tarvetta. Piirit ovat ilmeisesti käyttäneet mieluummin ostopalveluja ja purkaneet jonoja lisätyönä. Muutamista vastauksista heijastuivat myös ideologiset syyt.
Pärnäsen keräämien tietojen mukaan palvelusetelillä hankitaan eniten kaihi- ja tekonivelleikkausten kaltaisia helposti tuotteistettavissa olevia erikoissairaanhoidon toimenpiteitä. Näin oletettiinkin käyvän.
Yllättävää hänestä on, että palveluseteleitä myönnetään perusterveydenhuollossa runsaasti esimerkiksi konsultaatioihin, joita on vaikeampi määritellä ja tuotteistaa. Se laajentaa setelin käyttömahdollisuuksia selvästi.
Palveluseteli korvaa vuokralääkärit?
- Nyt palveluseteliä käytetään eniten hammashuollossa ja lisäksi monissa sosiaalipalveluissa. Terveydenhuollossa suurin käyttäjä on HUS kaihikirurgiassa. Pelikenttä kuitenkin muuttuu ja volyymit kasvavat koko ajan, sanoo Sitran palvelusetelihanketta vetävä johtava asiantuntija Tuomo Melin.
Sitra ja Kuntaliitto selvittivät viime vuonna palvelusetelin käyttöä kuntien kaikissa palveluissa.
- Palveluseteli oli otettu käyttöön yllättävän monissa kunnissa, ja kun se tulee käyttöön yhdessä palvelussa, se laajenee muihinkin.
Melinin mukaan palveluseteli on jo alkanut korvata ostopalveluja sosiaalipalveluissa, ja hän uskoo niin käyvän myös terveydenhuollossa.
- Vuokralääkärien kysyntä muuttuu palvelusetelikysynnäksi, ja setelillä ostetaan yhä enemmän erikoislääkärien vastaanottokäyntejä ja nopeasti tarvittavia diagnostisia toimenpiteitä, hän arvioi.
Kuusamon kärki
Erikoissairaanhoidon palveluseteli otettiin ensimmäisenä käyttöön Kuusamossa huhtikuussa 2010.
Viime vuoden loppuun mennessä kuusamolaisille oli annettu 120 palveluseteliä, eniten magneettitutkimuksiin.
Kuusamon palvelusetelien kärki | kpl |
Magneettitutkimukset | 30 |
Polvi- tai lonkkaproteesi | 21 |
Ortopedin vastaanottokäynti | 11 |
Polven tähystysleikkaus | 9 |
Olkapään tähystysleikkaus | 8 |
Kardiologin vastaanottokäynti | 7 |
Ihotautien erikoislääkärin vastaanottokäynti | 6 |
Lihavuusleikkaus | 5 |
Miksi HUS onnistui niin hyvin?
HUS otti palvelusetelin käyttöön kaihileikkauksissa viime maaliskuussa ja onnistui hyvin.
- Kaihileikkaus on ideaalinen palvelusetelin kohde, koska se on standardoitu tuote ja kertasuoritus, sanoo klinikkaryhmän vastaava lääkäri Hans Ramsay HYKS:n operatiivisesta tulosyksiköstä.
Kaihileikkausten volyymi on HUS:ssa niin suuri, että niitä on joka tapauksessa toistaiseksi hankittava ulkopuolelta. Ramsayn mukaan palveluseteli lisää potilaan valinnanvapautta ja antaa HUS:lle entistä paremmat mahdollisuudet seurata palvelun laatua.
Viime vuonna HUS antoi kaihileikkauksiin noin 3 500 palveluseteliä - yksi seteli yhtä silmää varten. Setelistä kieltäytyy arviolta yksi potilas kymmenestä.
Palveluntuottajia on alkukangertelun jälkeen nyt seitsemän. Kiinnostus heräsi, kun setelin arvoa korotettiin ja HUS viestitti lopettavansa kaihileikkausten ostopalvelun.
Laatu varmistetaan sääntökirjoilla
HUS on tehnyt Sitran kanssa palvelusetelien käyttöä koskevia sääntökirjoja kaihikirurgian lisäksi esimerkiksi glaukooman hoidosta ja ortopediasta. Miksi palveluseteli on kuitenkin otettu käyttöön vain kaihileikkauksissa?
- Selviydymme tällä hetkellä itse kaikesta muusta. Jos palvelusetelin käyttö laajenee glaukooman hoitoon, se toteutetaan todennäköisesti toisin kuin nyt, eli henkilökohtaisella budjetilla. Se edellyttää sähköistä ratkaisua, esimerkiksi ladattavaa maksukorttia, jolla voi hankkia monta suoritusta.
Järjestely vähentäisi HUS:n byrokratiaa näiden potilaiden osalta.
Ortopedian sääntökirjat taas tehtiin Ramsayn mukaan leikkausten laadun varmistamiseksi, jos HUS tai jokin muu organisaatio tarvitsisi niitä palvelusetelituotantoon.
HUS:n palvelusetelille on asetettu 750 euron hintakatto, jota enempää palveluntuottaja ei saa laskuttaa. Setelin arvo on 660 euroa ja potilaan omavastuuosuus enintään 90 euroa, eli sama, minkä potilas maksaisi, jos hänet hoidettaisiin HUS:ssa.
- Hintakatto on poliittinen päätös. On katsottu, ettei omavastuuosuus saa olla suurempi kuin maksu hoidosta julkisella sektorilla. Kun hinta on sama kaikilla palveluntuottajilla, potilas ei valitse sen perusteella, mihin menee hoidettavaksi.
Ramsay on tyytyväinen setelillä hankittujen palvelujen laatuun. Myös tuottajien potilaille myymien lisäpalvelujen määrä on pysynyt kohtuuden rajoissa. Setelin varjopuolena hän pitää raskasta hallintoa: kirjeenvaihtoa potilaan kanssa suostumusta selvitettäessä ja seteleitä lähetettäessä sekä laskutusliikennettä ja hoitopalautteiden käsittelyä tuottajien kanssa.