Terveydenhuolto

Varsinais-Suomi ottaa käyttöön palvelusetelin yleislääkärin vastaanotolle

Myönnetään terveysasemalta hoidon tarpeen arvion perusteella.

Anne Seppänen
Vesa-Matti Väärä

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ottaa käyttöön yleislääkärivastaanottojen palvelusetelin.

Palveluseteli myönnetään terveysasemalta hoidon tarpeen arvion perusteella yleislääkäriä tarvitseville potilaille, joilla hoidon tarve on 14 vuorokauden sisällä ja tutkimusten sekä hoidon arvioidaan vaativan 1–2 lääkärin vastaanottokertaa.

Seteliä ei tarjota päivystyksellistä hoitoa tarvitseville tai pitkäaikaissairaille potilaille, joille on tehty yksilöllinen hoitosuunnitelma. Myöskään mielenterveys- ja päihdepotilaille se ei sovellu, koska heitä hoidetaan moniammatillisesti.

Kyseessä on vaihtoehto Varhan itse tuottamille tai yksityisiltä palveluntuottajilta ostamille palveluille.

Tarkoituksena on luoda malli yksityisten palveluntuottajien kanssa tehtävään yhteistyöhön ja sujuvoittaa hoitoonpääsyä hoitotakuulainsäädännön mukaisesti.

Hyvinvointialue päättää palvelusetelin myöntämisestä, ja potilas voi aina kieltäytyä ottamasta sitä vastaan.

Yksi tai kaksi lääkärin vastaanottokäyntiä

Palveluseteli sisältää 1–2 lääkärin vastaanottokäyntiä sekä potilaan tilanteen edellyttämän diagnostiikan ja hoitotoimenpiteet.

Ensimmäinen vastaanottokäynti on aina fyysinen käynti vastaanotolla, mutta jos tarvitaan toinenkin vastaanotto, se voi olla myös videovälitteinen etäkäynti.

Lue lisää: Palveluseteli käyttöön Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemilla

Asiakkaan maksama omavastuuosuus palveluntuottajalle on korkeintaan 23 euroa. Palveluseteliin kuulumattomat lisäpalvelut hän maksaa itse.

Ensimmäisessä vaiheessa yleislääkärivastaanottojen palveluseteli otetaan käyttöön maaliskuun aikana Turussa, Liedossa, Loimaalla, Marttilassa ja Koski Tl:ssä. Alkuun kyseessä on kokeilujakso, jonka jälkeen palvelua on tarkoitus laajentaa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030