Lehti 30-32: Ajan­kohtai­sta 30-32/2001 vsk 56 s. 3031

Parkinson-potilaille odotetaan uusia hoidon tehoa pidentäviä lääkkeitä

Marianne Jansson

Kun Parkinsonin tautia sairastavilla havaittiin olevan tyvitumakkeissa vain hyvin vähän dopamiinia, saatiin tautia lievittämään pian myös tehokas hoito. One of the miracles of medicine, luonnehti amerikkalainen professori Melvin D. Yahr dopamiinin esiasteen, levodopan, käyttöönottoa vieraillessaan heinäkuussa Helsingissä Parkinson-tutkijoiden kongressissa.

Levodopa on edelleen Parkinsonin taudin hoidon kulmakivi, mutta ongelmana on lääkevasteen heikkeneminen ajan mittaan ja sen myötä potilaan tilan vaihtelu. Levodopalääkityksen aloittamista pyritään viivästämään, sivuvaikutuksia vähentämään ja tehoa pidentämään muilla lääkkeillä.

- Hoitoa ei edes kannata aloittaa ennen kuin oireista on merkittävää haittaa, sillä lääkitys ei hidasta tautia, totesi professori Donald Calne University of British Columbiasta Kanadasta.

Professori Calne aloittaisi nuorille Parkinson-potilaille ensin dopamiiniagonistilääkityksen, vanhemmille kuitenkin suoraan levodopan. Synteettiset dopamiiniagonistit ilmeisesti syrjäyttävät tulevaisuudessa torajyväjohdokset.

Hoidon tehoa pidentämään on odotettavissa uusia lääkkeitä ehkä viiden vuoden kuluessa, arvioi professori Arvid Carlsson Lundin yliopistosta. Tavoitteena on hermoston toiminnan stabiloiminen suojaamalla dopamiinireseptoreja ylistimulaatiolta, joka on pitkän levodopahoidon ongelma. Tällaisia stabiloimiseen tähtääviä osittaisia agonisteja, osittaisia antagonisteja on kehitteillä useita, kertoi viime vuonna Nobelin palkinnon dopamiinitutkimuksistaan saanut professori Carlsson.

- Stabilointiperiaatetta pidetään lupaavana, vaikka kliiniset kokemukset ovat vähäisiä. Samat lääkkeet voivat auttaa muihinkin neurologisiin ja myös psykiatrisiin sairauksiin, totesi professori Carlsson.

Lue myös

Kun lääkitys ei tehoa riittävästi ja motorisen toiminnan vaihtelut ovat suuria, voidaan harkita neurokirurgista hoitoa. Sillä joko vaurioitetaan tai stimuloidaan elektronisesti tyvitumakkeiden rakenteita niin, että solujen toiminta muuttuu. Apua saadaan vapinaan, rigiditeettiin ja levodopahoidon aiheuttamiin liikehäiriöihin. Hoitoa käytetään silloin, kun muut keinot eivät enää auta.

- Jopa 15 % potilaista voi hyötyä neurokirurgiasta, sanoo professori Andres Lozano Toronton yliopistosta.

Parkinsonin taudin hoito kohdistuu edelleen pelkästään oireisiin, sillä taudin syitä ei tunneta. Tutkijat eivät edes arvaile, milloin ja missä taudin tausta selviää. Tavallista varhaisemmin puhkeavat perinnölliset tautimuodot ovat joka tapauksessa harvinaisia.

- Valtaosa myös perheittäin ilmenevistä tapauksista on ympäristöstä johtuvia eikä perinnöllisiä, kertoi professori Donald Calne.

Lukuisista tapaus-verrokkitutkimuksista ei kuitenkaan ole saatu vahvistusta minkään ympäristötekijän erityiselle merkitykselle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030