Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2003 vsk 58 s. 5137 - 5139

Pekka Anttilasta Lääkäriliiton uusi puheenjohtaja

Sisätautien erikoislääkäri Pekka Anttila valittiin yksimielisesti Lääkäriliiton uudeksi puheenjohtajaksi liiton valtuuskunnan kokouksessa viime viikonloppuna. Kolme vuotta liittoa luotsannut Heikki Pälve ei enää asettunut ehdolle. Sekä uusi että vuodenvaihteessa työnsä jättävä puheenjohtaja ennakoivat ensi vuodesta suurten terveyspoliittisten ratkaisujen vuotta, jolloin kaikki muutokset eivät voi miellyttää kaikkia lääkäreitä.

Suvi Sariola

Meilahden sairaalassa HUSissa työskentelevällä Pekka Anttilalla (49) on yli 20 vuoden järjestöura opiskelijajärjestöistä Lääkäriliiton valtuuskuntaan ja hallitukseen. Lääkäriliiton valtuuskunnan varapuheenjohtaja Anttila on ollut tästä syksystä lähtien, liiton hallituksen varapuheenjohtajana hän oli kaksi vuotta reilut kymmenen vuotta sitten. Anttilalla on vahva SELYläinen tausta.

Lääkäriliiton puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan. Anttilan puheenjohtajuus alkaa vuoden 2004 alusta.

KARIKKOISET VEDET EDESSÄ

Lääkäriliiton ensi vuoden toiminnassa Pekka Anttila korostaa tulossa olevia terveyspoliittisia ratkaisuja.

- Edessä on karikkoisia vesiä, joilla liiton jäsenillä tulee olemaan hyvin erilaisia mielipiteitä, hän arvioi.

- Terveydenhuollon rahoituskriisi on ilmeinen, kuntien ja valtion välinen kustannusten jako on yhä kesken. Kysymykset lääkärin sivutoimioikeudesta työajan ulkopuolella ja EML-järjestelmän kohtalosta ovat kokonaan ratkaisematta.

Anttila pitää haasteena myös käytännön asioiden järjestämistä uudessa toimintaympäristössä, jossa julkinen sektori ostaa yhä enemmän palveluja yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Vaikka toimijoiden määrä kasvaa, on tiedonkulku järjestelmän eri osien välillä varmistettava.

Anttila kiittää Lääkäriliiton olevan Pälveen kauden jäljiltä hyvässä kuosissa.

- Lääkäriliiton edunvalvonta on kunnossa, mutta se on varmistettava joka päivä uudelleen. Jotta terveydenhuoltojärjestelmä toimisi hyvin, lääkärin ammatin on oltava jatkuvasti houkutteleva. Tärkein syy hakeutua lääkärin ammattiin on ollut ja tulee olemaan halu tehdä lääkärin työtä. Järkevä lääkärin työ edellyttää hyvin suunniteltua ja riittävästi resurssoitua toimintaympäristöä. Yksi tekijä minkä tahansa ammatin houkuttelevuudessa on ammatista saatava aineellinen hyöty, Anttila sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa lääkärien työolosuhteissa ja työmäärissä olevan paljon parantamisen varaa ja nostaa esiin päivystysjärjestelyt ja perusterveydenhuollon suuret vastuuväestöt.

- Päivystysten järjestämisessä pitäisi pyrkiä kollegojen kesken keskustellen paikallisesti haettuihin ratkaisuihin. Minä edustan sitä näkemystä, että meillä tehdään vielä liian pitkiä yhtäjaksoisia työrupeamia. Perusterveydenhuollossa taas on kiinnitettävä huomiota vastuuväestöjen kokoon, joka ei ole kaikkialla kunnossa.

Anttila pitää ensi vuoden tärkeänä kysymyksenä myös nuoren jäsenkunnan integroimista Lääkäriliittoon.

- Nuorten edustus liiton uudessa valtuuskunnassa jäi vähäisemmäksi kuin se on ollut aikaisemmin. Osaksi se johtuu ammattikunnan ikärakenteesta - kuusi nuorinta äänestänyttä ikäluokkaamme on pienimpiä lääkäri-ikäluokkia pitkiin aikoihin. Osittain kuitenkin myös halu tehdä keikkaluonteisia lyhyempiä työsuhteita kuin aikaisemmin ja mahdollisuudet neuvotella työsuhteensa ehdoista saattavat aiheuttaa sellaisen illuusion, ettei Lääkäriliitolle olisi enää niin paljon tarvetta kuin aikaisemmin. Täytyy kuitenkin muistaa, että työmarkkinatilanne vaihtelee jatkuvasti, Anttila sanoo ja muistuttaa kymmenen vuoden takaisesta lääkärityöttömyydestä aikana, jolloin lääkärimäärä oli nykyistä selvästi pienempi.

VIIMEINEN NAPPULA ON LÄÄKÄRI

Lääkäriliiton organisaatio ja sisäinen toiminta on ravisteltu niin uuteen uskoon, että uusi puheenjohtaja voi todella keskittyä siihen, mikä on liitolle tärkeää, eli terveyspoliittiseen vaikuttamiseen, arvioi puheenjohtajuuden jättävä Heikki Pälve ja viittaa esimerkiksi liiton organisaation ja sääntöjen uudistukseen.

- Kansallisen terveysprojektin ja tulevan hoitotakuun myötä tehdään ratkaisuja, jotka varmasti vaikuttavat päivittäiseen terveyspolitiikkaan, potilaiden hoidon saantiin ja sitä kautta lääkärien työntekoon. Valtiovalta on tässä suurten haasteiden edessä, mutta mitä tahansa haasteet käytännössä tarkoittavatkin, niin se viimeinen nappula, joka niitä haasteita toteuttaa, on lääkäri, Pälve muistuttaa.

Kovin epäviisasta on hänen mukaansa siksi tehdä terveyspoliittisia ratkaisuja ottamatta huomioon, mitä ne tarkoittavat potilas-lääkärisuhteessa.

- Jos uutta toimintakulttuuria ei ole sisäistetty siellä, ylhäällä tehdyt hallinnolliset määräykset eivät voi onnistua. Siksi lääkärien sitouttaminen tähän päätöksentekoon on erittäin tärkeää, ja poliitikolle avain lääkärien sitouttamiseen on Lääkäriliitto, Pälve sanoo.

- Lääkäriliiton edun mukaista on, että terveyspalvelujärjestelmä toimii, koska silloin liiton jäsenet työskentelevät toimivissa työpisteissä, joissa käy tyytyväisiä potilaita. Keikumme yhteisessä veneessä, niin valtiovalta, lääkärit kuin potilaatkin.

Myös Pälve ennakoi ensi vuonna olevan edessä ratkaisuja, jotka saattavat joillekin lääkäreille olla kipeitäkin. Kun koko terveydenhuoltojärjestelmää muutetaan , eivät muutokset kohtele kaikkia samalla tavalla. Kysymys on kokonaisuudesta.

Lue myös

Pälve sanoo tuntevansa haikeutta puheenjohtajan tehtävät jättäessään, mutta päätöstä puoltaa jo anestesialääkärin taitojen ylläpitäminenkin. Lisäksi puheenjohtajan vaihto ylipäätään tuo hänen mielestään liittoon ja toimistoon uusia näkemyksiä ja uutta puhtia.

UUSIA KASVOJA HALLITUKSEEN

Lääkäriliiton uuden puheenjohtajan valitsi liiton vuonna 2001 kautensa aloittanut valtuuskunta, joka nyt piti viimeisen kokouksensa. Tämän syksyn vaaleissa valittu uusi valtuuskunta aloittaa työnsä ensi vuoden puolella.

Valtuuskunta valitsi myös liiton varapuheenjohtajat ja hallituksen uudet jäsenet. Varapuheenjohtajiksi valittiin terveyskeskuslääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala Turusta ja erikoistuva lääkäri Harri Hyppölä Kuopiosta.

Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin erovuoroisten tilalle erikoislääkäri Auli Malinen, erikoistuva lääkäri Samuli Saarni ja erikoislääkäri Susanna Wilén kaudelle 2004-2005 ja hallituksesta eroavan erikoislääkäri Risto Lanton tilalle ylilääkäri Timo Juvakoski vuodeksi 2004.

Hallituksessa jatkavat erikoistuva lääkäri Outi Aikio, terveyskeskuslääkäri Timo Kosonen ja dosentti Olli Meretoja.

Tämänkertaisessa valtuuskunnan kokouksessa hyväksyttiin myös Lääkäriliiton uudet säännöt, jotka muuttavat sekä puheenjohtajavaalia että hallituksen jäsenten valintaa. Uusien sääntöjen mukaan valtuuskunnan vaalia aikaistetaan nykyisestä marraskuusta syys-lokakuulle ja uuden valtuuskunnan toimikausi alkaa jo joulukuussa. Tällöin uusi valtuuskunta myös valitsee liiton puheenjohtajan ja uudet hallituksen jäsenet.

Liiton uusien sääntöjen lisäksi valtuuskunta hyväksyi valtuuskunnan vaalijärjestyksen muutoksen, joka mm. yksinkertaistaa ehdokasasettelua. Valtuuskunta hyväksyi myös sovinto- ja kunniatuomioistuinten johtosäännön muutokset.

Lääkäriliiton perusjäsenmaksua päätettiin nostaa kymmenellä eurolla 420 euroon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030