Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2004 vsk 59 s. 253

Pfizerin lääketieteellinen johtaja Jack Watters: Lääkeyhtiöiden fuusiot turvaavat tutkimuksen

Ulla Järvi

- Olen toki kuullut heittoja, että kymmenen vuoden kuluttua maailmassa on enää vain yksi lääkefirma, jos fuusiokehitys jatkuu tätä vauhtia, naurahtaa Pfizerin lääketieteellinen johtaja Jack Watters. Tämä huhu hänen on helppo katkaista, mutta esimerkiksi Pfizerin tulevista mahdollisista ostohankkeista hän vaikenee visusti.

Pfizerin Suomen uuden toimitalon vihkiäisissä puhuneen Jack Wattersin toimialueeseen kuuluvat Euroopan lisäksi Kanada, Afrikka ja Lähi-itä. Hän sanoo, että terveysongelmat eri puolilla maailmaa ovat erilaiset, mutta väestön ikääntyminen on maailmanlaajuinen haaste.

Lääketeollisuutta on viime aikoina kritisoitu siitä, että ikääntyvän väestön hoitamiseen tarkoitettuja lääkkeitä kehitellään ja tuotetaan markkinoille voimallisemmin kuin kehitysmaiden tappaviin tauteihin tarkoitettuja lääkkeitä. Watterskin myöntää tämän uhan olevan olemassa.

- Itse katson kuitenkin asiaa niin päin, että fuusioituvat ja sitä kautta vahvistuvat lääkeyritykset voivat kustannustehokkaammin kehittää myös kehitysmaissa tarvittavia lääkkeitä sekä harvinaisten tautien lääkkeitä. Eettisesti toimiva suuryritys pystyy suurten lääkeryhmien tuotoilla kehittämään ja myymään myös niitä lääkkeitä, joiden tuotot eivät välttämättä ole yhtä hyviä, Watters sanoo.

Lue myös

Hän muistuttaa, että lääketeollisuus on monenlaisten elementtien keräytymä. Tieteellinen kunnianhimo ja halu auttaa sairaita ihmisiä elävät bisnesajattelun rinnalla menestyvässä yrityksessä.

- Uskon, että kehitys on menossa siihen suuntaan, että lääketeollisuudesta muovautuu pienten innovatiivisten bioteknologian yritysten ja fuusioiden kautta kasvaneiden suuryritysten toimintakenttä. Pienet ja suuret tukevat toisiaan, Jack Watters huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030