Ajan­kohtai­sta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää alustayhtiön perustamista

Tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen ja parhaita ammattilaisia houkutteleva kokonaisuus.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt esittää joulukuussa kokoontuvalle valtuustolle alustayhtiön perustamista erityisvastuualueen yhteistyön tiivistämiseksi. Alustayhtiö keskittyy yhteistyön valmisteluun eikä tuota kliinisiä palveluja.

TAYS Alustayhtiö Oy:n perustaminen pohjautuu Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien niin sanottuun Yhdeksän tähden sairaala –hankkeeseen. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin on tarkoitus tulla osakkaaksi perustettavaan yhtiöön, jolloin omistus jakautuisi tasan kahden sairaanhoitopiirin kesken. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri voi halutessaan liittyä valmistelevaan alustayhtiöön myöhemmin.

– STM:n kanssa on käyty keskustelua hankkeestamme asiallisessa hengessä. Ministeriön kanssa on keskusteltu myös vaihtoehdoista, mikä voisi olla paras yhteistyön muoto. Organisaatiomuodosta on toivottu myös ministeriön näkemyksiä. Meidän näkemyksemme mukaan yhteistyöalueen yhteistyön syventäminen on kuitenkin linjassa niin nykyisen lainsäädännön kuin maakuntalakiesitysten kanssa, toteaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Yhteistyön tavoitteena sote-integraatio potilaan lähtökohdista

Sairaanhoitopiirien edustajat pitävät myönteisenä, että STM haluaa jatkaa keskusteluja erikoissairaanhoidon laajemman yhteistyön kehittämisestä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoo, että suunnitelmia on mahdollisuus täsmentää, jos ne ovat jääneet ministeriölle epäselviksi.

– Olemme pitäneet kuluvan vuoden aikana omien luottamushenkilöidemme lisäksi ministeriötä ja maakuntien kansanedustajia ajan tasalla valmistelun etenemisestä säännöllisesti, ja tiedottaneet asiasta myös julkisuuteen kattavasti jo keväällä. Valmistelu on edennyt luottamuselintemme julkisten päätösten mukaisesti, ja esimerkiksi viranomaistehtävien siirto mahdolliseen yhteiseen tuotannosta vastaavaan osakeyhtiöön tai osuuskuntaan ei ole ollut nyt uutisoidulla tavalla valmistelussa esillä.

Lue myös

Etelä-Pohjanmaan näkökulmasta mediassa ollut uutisointi on ollut ennenaikaista. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki sanoo, että Pirkanmaa ja Kanta-Häme ovat valmistelleet yhteistyön syventämistä pidempään, ja he ovat päättäneet osallistua suunnitteluun.

– Mitään päätöksiä sitoutumisesta yhteiseen tuottajaorganisaatioon ei ole tehty.

Sairaanhoitopiirit haluavat luoda asiakaslähtöisen ja parhaita ammattilaisia houkuttelevan kokonaisuuden, joka ulottaa yliopistosairaalatasoiset palvelut kolmen maakunnan asukkaiden lähelle. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa sote-integraatiota mieluummin potilaan ja asiakkaan kuin hallinnon lähtökohdista.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030