Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2004 vsk 59 s. 4463

Poliisit haluaisivat yhä tiedot näkökyvystä Syyskuussa ainakin 160 ilmoitusta ajokyvyttömyydestä

Suvi Sariola

Poliisilaitoksille oli tullut lääkäreiltä syyskuun aikana ainakin noin 160 ilmoitusta potilaan ajokyvyttömyydestä. Sisäasiainministeriön poliisiosaston epäviralliseen kyselyyn asiasta vastasi noin puolet maan poliisilaitoksista, joita on kaikkiaan 90.

Kyselyn teki ylitarkastaja Leena Piipponen poliisiosastolta poliisihallinnon sisäisessä verkossa.

Leena Piipposen mukaan vastaajissa oli viisi poliisilaitosta, joille ei ollut tullut lääkäreiltä yhtään ilmoitusta potilaan ajokyvyttömyydestä. Suurimmalle osalle kyselyyn vastanneista poliisilaitoksista oli tullut 1-3 ilmoitusta, mutta Helsingin ja Espoon poliisilaitoksille kymmenkunta ilmoitusta.

Tämän viikon tiistaihin mennessä Helsingin poliisilaitokselle oli tullut lääkäreiltä syksyn aikana yhteensä noin 40 ilmoitusta potilaan ajokyvyttömyydestä, Tampereella kaikkiaan vajaat 20. Vantaalla lääkärit olivat tehneet syyskuun alusta lähtien yhteensä 12 ilmoitusta ja Oulussa ilmoituksia oli tullut syksyn aikana yhteensä 21.

Poliisi haluaisi tiedot näkökyvystä

Uusi käytäntö uusine lomakkeineen on aiheuttanut jonkin verran epäselvyyksiä, ja poliisit toivovatkin lääkärien täyttävän lomakkeet huolellisesti.

- Uusien lomakkeiden täyttämisessä on ollut sekaannusta. Lääkäri on esimerkiksi saattanut merkitä, että potilas täyttää näkövaatimukset ilman ehtoja, mutta myös, että silmälaseja on käytettävä ajaessa, kertoo tarkastaja Hannele Juusela Vantaan poliisilaitokselta.

Poliisit ovat törmänneet myös tilanteisiin, joissa potilaan ja poliisin saamien lääkärintodistusten tiedot potilaan näkökyvystä ovat olleet ristiriitaisia. Toisen todistuksen mukaan ajokorttiluvan terveysvaatimukset saattaisivat täyttyä edelleen, toisen mukaan eivät. Ristiriidat on huomattu, koska potilaat edelleen usein toimittavat poliisille oman kappaleensa lääkärintodistuksesta, vaikkei näin ole enää tarkoitus tehdä.

Tarkastaja Reijo Hyvönen Helsingin poliisilaitokselta sanoo poliisien miettivän, onko mahdollista, että poliisi tulee tehneeksi väärän päätöksen, kun ei näe asiakkaan lääkärintodistuksia.

- Miten pitkälle ulottuu poliisin vastuu ja kuinka pitkälle lääkärin? Tässä periaatteessa lääkäri tulee poliisin tontille ja poliisi lääkärin tontille, sanoo Hyvönen.

Monet poliisit haluaisivatkin, että lääkärintodistuksesta ilmenisi entiseen tapaan ainakin tieto potilaan näkökyvystä.

- Ajokorttiasetus määrittelee edelleenkin, mitkä näköarvot asiakkaan täytyy täyttää, kun poliisi myöntää ajokorttiluvan, mutta poliisi ei niitä nyt näe. Tässä on ristiriita, sanoo ajokorttiasioista vastaava ylikonstaapeli Kari Luotonen Tampereen poliisilaitokselta.

Luotonen kannustaa lääkäreitä ja poliiseja pitämään yhteisiä paikallisia palavereja, jotta epäselvyydet saataisiin ratkaistuksi. Ainakin Tampereella palavereista on hänen mukaansa ollut hyötyä.

Näkökyky helpoimpia arvioitavia

Lue myös

Ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä tietää poliisien olevan erityisen tyytymättömiä siihen, etteivät enää saa tietoa näkötutkimuksen tuloksista. Hermanson on kuitenkin asiasta poliisien kanssa eri mieltä: potilaan terveystiedot eivät kuulu poliisille, ei edes näkökyky.

- Poliisin ei kuulu kontrolloida lääkärin työn oikeellisuutta. Lääkärien on itse katsottava, että he tutkivat näön oikein ja katsovat täyttöohjeista, mitkä arvojen on oltava, jotta he voivat suosittaa joko tavallista ajokorttia tai raskaan ajoneuvon ajokorttia, hän huomauttaa.

Ajokorttiasetuksen Hermanson muistuttaa sitovan myös lääkäreitä.

- Näkökyky on yksi helpoimmin arvioitavia asioita ajoterveydessä. Paljon vaikeampia ja ajokyvyn kannalta merkityksellisempiä asioita ovat esimerkiksi päihderiippuvuus tai neurologinen sairaus. Nyt korostuu näkökyky, josta on saatavissa numeroita, mutta alikorostuvat ajokyvyn kannalta paljon tärkeämmät asiat, joista numeroita ei ole saatavissa, hän huomauttaa.

Eduskunta edellytti, että syyskuussa voimaan tulleen lain vaikutuksia seurataan liikenneturvallisuuden ja potilas-lääkärisuhteen kannalta. Hermansonin mukaan sitä on syytä seurata myös siltä kannalta, miten toimeenpano sujuu lääkärien ja poliisien näkökulmasta.

- Nyt tilanne on vielä varmasti käymistilassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030