Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2003 vsk 58 s. 495

Professori Yoram Kluger: Lääkäri voi politikoida, mutta ei koskaan hoitaessaan

Ulla Järvi

Israelilainen kirurgi, professori Yoram Kluger ei ollut viiteen vuoteen matkustanut minnekään työpaikkansa vierestä - ennen kuin tuli viime viikolla luentomatkalle Suomeen.

- Minua on tarvittu sairaalassa, totesi Kluger yksiselitteisesti.

Kluger työskentelee johtajana Rabin Trauma Centerissä, joka on osa Tel Avivin Medical Centeriä. Hän on erikoistunut nimenomaan räjähdevammojen hoitoon. Tästä syystä hän vieraili Suomessakin; puhumassa suomalaisille kollegoille, jotka ovat viime vuosina joutuneet kohtaamaan näitä vammoja aiempaa enemmän.

- Se, mitä olen nähnyt ja kuullut, kertoo suomalaisen hoidon tasosta hyvää. Täkäläiset lääkärit ovat pitäneet ammattitaitoaan ajan tasalla; ja myös hoitoketju näytti toimivan esimerkiksi Myyrmannin räjähdysonnettomuudessa, Yoram Kluger sanoo. Toki suomalaiset luvut ovat - onneksi - toista luokkaa kuin Rabinin traumasairaalassa. Siellä hoidetaan 2 400 traumapotilasta vuosittain.

- Luonnollisesti osa on normaaleja auto-onnettomuuksissa tai muissa tapaturmissa loukkaantuneita, mutta meidän maamme arkipäivää on taas enenevässä määrin terroristi-iskuissa loukkaantuneiden hoitaminen.

Kluger kertoo, että viime vuosina terroristi-iskut ovat yhä tuhoisampia. Varsinkin bussi-iskuissa pommeista tehdään mahdollisimman tuhoavia, eli räjähteeseen laitetaan paljon metallia. Tämän vuoksi pommi tekee pahaa jälkeä tavaroille, mutta ennenkaikkea ihmisille.

Yoram Kluger ei kiellä, etteikö työ olisi raskasta niin henkisesti kuin fyysisesti. Hän sanookin, että debriefingiä ja työnohjausta tarvitaan, ja sitä myös sairaalassa henkilökunnalle tarjotaan. Tavallista kuitenkin on myös se, että istahdetaan hetkeksi epävirallisesti purkamaan tunteita, kun kiireisin vaihe leikkaussalissa on ohi.

Lue myös

- Puhumme me työmme ulkopuolella politiikkaakin, sillä Israelissa kaikki puhuvat politiikkaa! naurahtaa Kluger.

- Henkisesti antaa voimia se, että lääkärin työssä voi auttaa ihmisiä konkreettisesti. Työ on hyvää lääkettä. Tämä pätee myös onnettomuuden tai pommi-iskujen uhreihin. Yhä enemmän Israelissa pyritäänkin siihen, ettei traumaattisia kokemuksia jäädä vatvomaan liian pitkäksi aikaa. Aivan kuten sotilas selviää parhaiten palaamalla rintamalle, myös tavallista ihmistä tukee ja parantaa mahdollisimman nopea paluu tavallisiin arkirutiineihin, Yoram Kluger sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030