1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin
Ajan­kohtai­sta

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin

Kroonista ihon tulehdussairautta esiintyy eniten Länsi-Euroopassa.

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Psoriasiksen esiintyvyydestä on julkaistu ensimmäinen maailmanlaajuinen tietopankki, Psoriasis Atlas. Tietopankin ovat laatineet kolme kansainvälistä psoriasisorganisaatiota.

Kroonista immuunivälitteistä ihon tulehdussairautta esiintyy maailmanlaajuisesti eniten Pohjoismaissa ja muualla Länsi-Euroopassa. Norjassa esiintyvyys on väestötasolla maailman korkein: 1,98 prosenttia. Suomessa psoriasista sairastaa koko väestöstä 1,74 prosenttia ja aikuisväestöstä 2,5 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti sairastuneita on arviolta 60 miljoonaa.

– Lähes 100 000 suomalaista sairastaa tätä tulehduksellista koko kehon sairautta. Jo nyt tiedämme, että psoriasikseen liittyy vahvasti myös muiden sairauksien puhkeamisen riski, ja on hyvä, että tästäkin asiasta on tulossa lisää tietoa, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman sanoo tiedotteessa.

Atlaksen tiedot perustuvat psoriasisdiagnoosin saaneisiin. Bäckman muistuttaa, että moni sairastaa tautia vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Lue myös

Tietopankki on jatkoa Maailman terveysjärjestön WHO:n vuonna 2014 julkaisemalle psoriasiksen päätöslauselmalle ja vuonna 2016 julkaistulle psoriasiksen maailmanlaajuiselle raportille, joissa psoriasiksen todetaan olevan vaikea, tarttumaton sairaus.

Nyt julkaistu tietopankki sisältää esiintyvyystietojen lisäksi sairastuneiden kertomuksia. Jatkossa sinne lisätään tietoa psoriasiksen hoidosta, liitännäissairauksista sekä taudin yhteiskunnalle koituvista kustannuksista.

Toteutuksesta vastaavat Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA, Maailman psoriasisneuvosto IPC ja Dermatologisten järjestöjen kattojärjestö ILDS.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.