Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2018 vsk 73 s. 2758 - 2759

Psykiatrian päivystyssuunnitelma puhuttaa Lohjalla

Sisätautien takapäivystäjälle siirtyisi osasto­potilaiden tahdonvastaisen hoidon päätöksiä.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Lohjan sairaalassa on suunniteltu luopumista psykiatrian etupäivystyksestä.

Kuinka paljon päivystyksessä voi olettaa olevan erikoisalojen ylittävää osaamista?

Tämä kysymys herää järjestelystä, jota on suunniteltu HUS:n Lohjan sairaalan päivystykseen.

HUS harkitsee psykiatrian etupäivystyksestä luopumista Lohjalla. Psykiatrisella osastolla silloin tällöin tarvittavat päätökset tahdonvastaisesta eristyksestä ja lääkityksestä siirtyisivät sisätautien takapäivystäjille, joille annetaan parin tunnin koulutus ja kirjalliset toimintaohjeet.

Muita tehtäviä sisätautiosaston takapäivystäjälle ei psykiatrisen osaston vuoksi tulisi. Esimerkiksi M1-potilaat lähetetään päivystysaikana suoraan HYKS:iin.

Kyse on HUS Psykiatrian tiekartan toimeenpanosta. Sen mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolisista, hiljaisemmista etupäivystyspisteistä luovutaan vaiheittain.

Vastustusta ja ymmärrystä

Sisätautilääkärit vastustavat muutosta.

Sisätautiylilääkäri Terhi Martikainen Lohjan sairaalasta sanoo, että asiaan liittyy sekä työn kuormittavuuden että osaamisen haasteita. Hänen mielestään esitys ei ole toiminnallisesti järkevä.

Martikainen toivoo, että psykiatrit hoitavat kyseiset tilanteet siksikin, että kyse on perus-oikeuksien rajoittamisesta.

Lohjan sairaalan psykiatrian ylilääkäri Hannu Saloheimo ymmärtää muiden erikoisalojen lääkäreiden huolta, mutta häneltä liikenee myös ymmärrystä etupäivystyksen lakkautussuunnitelmille. Päivystys on työläs järjestää eikä siirtyvä työmäärä ole hänen mielestään suuri, koska päivystysaikaisia vastentahtoisen hoidon päätöksiä on keskimäärin 1–2 kertaa kuukaudessa.

Suunniteltu järjestely auttaa pitämään psykiatrisen osaston paikallisena palveluna Lohjalla. Jos psykiatrian etupäivystys lakkautetaan ja somatiikan päivystäjät eivät tee tahdonvastaisen hoidon päätöksiä, osaston toimintaa ei voi jatkaa tahdonvastaista hoitoa toteuttavana yksikkönä.

Tällä hetkellä psykiatrian etupäivystäjällä on töitä noin 25 prosenttia työajasta.

"Ratkaisu on perusteltu"

HUS:n psykiatrian toimialajohtajan Matti Holin mukaan tarkoitus on, että useimmissa päivystysajan tilanteissa osaston työntekijät tukeutuvat etäyhteydellä Jorvin etupäivystäjiin ja HUS Psykiatrian takapäivystäjään. Sisätautien takapäivystäjää tarvitaan vain tilanteissa, joissa laki vaatii paikalla olevaa lääkäriä.

Holin mielestä ratkaisu on perusteltu, koska paikallaolijaa tarvitaan vain muutaman kerran kuussa ja kokonaisen etupäivystäjäringin pitäminen siihen tarkoitukseen ei ole järkevää.

Ringin hinta on yli puoli miljoonaa euroa vuodessa.

– Pitää miettiä, miten sille rahalle saadaan sellaista vastinetta, että paikallinen väestö siitä hyötyy parhaiten, Holi sanoo.

Holi pitää mahdollisena, että mieli-kuva asiasta on hankalampi kuin tosiasiallinen tilanne.

Asetelma ei hänen mukaansa ole verrattavissa esimerkiksi tilanteeseen, jossa päivystykseen tulevalle potilaalle joudutaan tekemään kenties epäselvin alkutiedoin nopeasti päätöksiä, koska Lohjalla osaston henkilökunta on perillä -potilaan asioista ja myös toteuttaa toimenpiteet.

Holi on HUS Psykiatrian päivystysjärjestelyihin loppuvuonna 2017 asetetun työryhmän puheenjohtaja. Kun somatiikan päivystäjien vastustus tuli esiin, HUS teetti asiasta selvityksen. Selvityshenkilöt Matti Martikainen ja Eva Salomaa päätyivät suosittelemaan järjestelyn pilotointia.

Vastustuksen vuoksi HUS päätti kuitenkin ottaa aikalisän, mutta selvittää edelleen mahdollisuuksia kehittää päivystysjärjestelyjä.

Seuraavan kerran asiaa käsitellään keväällä 2019.

Lue myös

Kainuun kokemus ei kannusta

Kainuun keskussairaalassa psykiatrisia potilaita hoitavat pääasiassa etupäivystäjät, joiden erikoisalat vaihtelevat. Vaikka psykiatrian takapäivystys on päivystysasetuksen voimaantulon jälkeen aloitettu, etupäivystäjän vastuu potilaiden hoidossa on jäänyt isoksi.

Konservatiivisten alojen ylilääkärin Kristiina Kanasen mielestä ongelma on epätasainen hoidon taso. Osa päivystäjistä on harjaantunut toimimaan psykiatristen ongelmien kanssa, osa ei.

– En halua kannustaa ketään tällaisen järjestelyn kokeiluun, Kananen sanoo.

Kananen toivoo yleisellä tasolla, että nykyistä isompi joukko psykiatreja osallistuisi Suomessa alan päivystystaakan jakamiseen.

Psykiatrian tehohoito vaatii osaamista

Psykiatrisella osastolla pitää olla myös psykiatrin palvelut, sanoo Psykiatriyhdistyksen ammatillisen työryhmän puheenjohtaja, psykiatrian erikoislääkäri Kristiina Golan.

Hän kommentoi psykiatrian päivystystä yleisellä tasolla, ei erityisesti Lohjan suunnitelmia.

– Jos lähdetään tekemään suljettuja osastoja, joissa käytetään mielenterveyslain alaisia tahdonvastaisia toimenpiteitä, ajattelen alan edustajana, että siellä pitäisi olla psykiatrin osaamista.

Hänen mielestään potilas kannattaa ennemmin kuljettaa muualle osastolle, jossa on tarvittaessa psykiatri saatavilla kuin tarjota lähipalveluna osastohoitoa ilman psykiatria.

Golan kuvaa tahdonvastaisia toimenpiteitä psykiatrian tehohoidoksi, joka vaatii osaamista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030