Ajan­kohtai­sta

Raahen sairaala haluaa jatkaa polikliinistä kirurgiaa

Lainsäädännön edellyttämää erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä ei ole mahdollista perustaa Raahen sairaalan yhteyteen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Raahen sairaalasta lopetetaan leikkaustoimintaa. Nykyisestä 2 600 leikkauksesta määrä pienenee noin tuhanteen.

Taustalla on lainsäädäntö, jonka mukaan anestesiaa vaativa leikkaustoiminta pitää keskittää sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Raahen sairaalassa tehtiin vuonna 2018 noin 2 600 leikkausta, joista noin 1 600 vaati potilaan nukuttamisen tai laajan puudutuksen ja anestesialääkärin mukanaolon. Loput leikkauksista olivat polikliinista kirurgiaa, joka tehdään paikallispuudutuksessa ilman anestesiaa.

Raahen sairaalassa on tavoitteena jatkaa edelleen polikliinista kirurgiaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkärin Juha Korpelaisen mukaan Raahen leikkaustoiminta on ollut laadukasta.

– Raahessa hoidon laatu on ollut hyvää, eikä siellä ole tapahtunut tavallista enempää hoitokomplikaatioita. Nyt joudumme lainsäädännön velvoittamana siirtämään nukutusta ja laajaa puudutusta vaativat toimenpiteet OYS:n ja Oulaskankaan sairaalaan, mutta kaikki muut toimenpiteet voitaisiin edelleen tehdä turvallisesti Raahessa, hän toteaa tiedotteessa.

Yt-neuvottelut alkavat

Valtioneuvoston antaman asetuksen ja terveydenhuoltolain mukaan anestesiaa vaativa leikkaustoiminta tulee keskittää sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tämä tarkoittaa Oulun yliopistollista sairaalaa ja Oulaskankaan sairaalaa, sillä Raahen sairaalassa ei ole lainsäädännön vaatimaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä.

Lue myös

Lainsäädännön edellyttämää erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä ei ole mahdollista perustaa Raahen sairaalan yhteyteen. Näin todettiin syksyllä 2018 tehdyn selvitystyön aikana.

Raahen sairaalan leikkaustoiminnasta vastaava henkilökunta on ollut Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstöä vuoden 2018 alusta alkaen.

Leikkaustoiminnassa tapahtuvien painopisteiden muuttumisen myötä henkilöstön työnkuva ja mahdollinen toimipiste voivat vaihtua. Tämän vuoksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt aloittaa Raahessa yhteistoimintamenettelyn, jonka piiriin kuuluu enintään 42 henkilöä.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030