1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Raskaus keskeytettiin yhä harvemmin
Ajan­kohtai­sta

Raskaus keskeytettiin yhä harvemmin

Raskaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna noin 8 600, tiedottaa THL.

Raskaus keskeytettiin yhä harvemmin Kuva 1 / 1

Raskaudenkeskeytysten määrä väheni edelleen viime vuonna, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Alle 20-vuotiaiden keskeytykset ovat vähentyneet viime vuosina erityisen paljon. Viime vuonna alle 20-vuotiaiden keskeytykset vähenivät noin 16 prosenttia.

Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20–24-vuotiailla. Tässä ikäryhmässä keskeytysten määrä oli alimmillaan viime vuonna kolmeen vuosikymmeneen.

– Nuorten raskaudenkeskeytysten määrän väheneminen on monen asian summa. Viime vuosina kunnat ovat yhä enemmän heränneet tarjoamaan nuorille ilmaista ehkäisyä. Samalla myös netti on helpottanut nuorten tiedonhakua, kertoo tiedotteessa THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Lue myös

Yhteensä raskaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna noin 8 600 eli 7,6 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti.

Keskeytysten kokonaismäärä ja väestöön suhteutettu määrä oli viime vuonna matalin vuoden 1970 raskaudenkeskeytyksiä koskevan lainsäädännön voimaantulon jälkeen.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.