Saako sydänlapsi liikkua?
Kyllä, useimmat lapset voivat sydänsairaudestaan huolimatta liikkua. Heille tulee vain löytää yksilöllisesti sopiva laji ja kuormitustaso.
Kansainväliset asiantuntijaryhmät suosittelevat liikuntarajoituksia lähinnä perinnöllisiä rytmihäiriösairauksia, sydänlihaksen sairauksia sekä joitakin synnynnäisiä sydämen rakennepoikkeavuuksia sairastaville lapsille.
Vaikka merkittävä sydänvika vaikuttaa lapsen liikkumismahdollisuuksiin, liikunnallisen kehityksen viiveellä ja sydänvian vaikeusasteella ei ole havaittu olevan suoraa yhteyttä. Vanhemmat kotona ja opettajat koulussa saattavat kuitenkin rajoittaa sydänlasten liikuntaa varmuuden vuoksi, jos pelko sairauden pahenemisesta tai liikuntaan liittyvän äkkikuoleman riskistä on suuri.
- Varoitukset ja esteet yleensä muistetaan, mutta yli ammattirajojen ulottuvalla yhteistyöllä voisimme tukea nykyistä paljon enemmän sydänlasten liikkumista. Perheet tarvitsevat tietoa sydänviasta mutta myös erilaisista innostavista liikuntamuodoista, sanoo sydänfysioterapeutti, liikuntakoordinaattori Riitta Liisa Hasu Keski-Suomen keskussairaalan perusterveydenhuollon yksiköstä.
Myös Sydänlapset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine on tätä mieltä. Sydänlapsille tehdään vähän kuntoutussuunnitelmia, ja vanhemmat saattavat jäädä diagnoosin saatuaan epävarmoiksi liikunnan hyödyllisyydestä juuri heidän lapsensa tilanteessa.
- Kardiologit ovat hyvin tietoisia sydänlapsen liikunnan merkityksestä ja osa heistä lähettääkin lapsen fysioterapeutille liikuntaohjaukseen. Lapset, joille on tehty kuormitustestaus, voidaan paremmilla tiedoilla ohjata erilaisiin liikuntaryhmiin ja koululiikuntaan, Hasu toteaa.
Terveyskeskuksessa on myös mahdollisuus saada 1-3 kertaa fysioterapeutin liikuntaohjausta. Siihen kuuluu yksilöllistä testausta, neuvontaa ja seurantaa. Koululiikunnassa vielä joskus käytettävä Cooperin testi pitäisi sen sijaan unohtaa. Tällainen äärikuormitus ei ole koskaan suositeltavaa synnynnäistä sydänvikaa sairastavalle.
- On paljon sosiaalisesti ja henkisesti luovia ja monipuolisesti kehoa virkistäviä lajeja, joita sydänlapset voivat harrastaa. Lapset voivat löytää oman sopivan, oikean ja innostavan liikuntalajin, joka tukee motoristen taitojen kehittymistä ja liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa myös aikuisena, sanoo Hasu, joka on ollut mukana laatimassa Sydänliiton Synnynnäiset sydänviat ja liikunta -opasta.
Lastenkardiologien mukaan liikuntaohjeiden laatimisessa seka? ohjelman toteutumisen seuraamisessa tulisi konsultoida fysioterapeuttia.
Lue myös katsaus s. 3753-9.