1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaala, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat nyt saman katon alla Turussa
Ajan­kohtai­sta

Sairaala, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat nyt saman katon alla Turussa

Uudessa Medisiina D -rakennuksessa on muun muassa tutkimusravintola, jonka lounasasiakkaat voivat seurata aterioidensa ravintoarvoja ja jätteenmäärää sovelluksesta.

Sairaala, yliopisto ja ammattikorkeakoulu toimivat nyt saman katon alla Turussa Kuva 1 / 1

Turun yliopistollinen keskussairaala, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu toimivat nyt samassa rakennuksessa. Yksiköillä on omien tilojensa lisäksi yhteisiä tiloja, kuten lounasravintola, joka tulee olemaan osittain tutkimuskäytössä. Älykkään ruokalinjaston avulla Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus FFF tutkii, mitkä tekijät vaikuttavat ihmisten ruokavalintoihin.

Ruokailijat voivat myös itse seurata aterioidensa ravintoarvoja sekä jätteenmäärää MyFlavoria-sovelluksesta.

Flavoria-linjaston tuotteista kerääntyy anonyymia dataa siitä, kuinka paljon mitäkin ruokalajia on otettu. Sovelluksen käyttäjien luvalla voidaan tehdä yksilöidympää tutkimusta käyttäjien pitkäaikaisista ruokavalinnoista, kertoo koordinaattori Pauliina Ojansivu Turun yliopistosta.

Ravintolan yhteyteen avataan myös noin sadan neliön ruokailuhuone, jonka värimaailmaa, ääniä ja tuoksuja voidaan säädellä. Aistikattilaksi nimetyn tilan avulla pyritään tutkimaan aistimaailmojen vaikutusta ruokailukokemukseen.

- Aistikattilan avulla voidaan tutkia asiakaskokemusta kokonaisvaltaisesti tai esimerkiksi tehdä akateemista tutkimusta tilatuoksuista, kertoo Ojansivu.

Flavoria-tutkimusympäristö on Turun yliopiston alustalla, joka on avoin alusta akateemiselle tutkimukselle. Jos esimerkiksi haluaisi liittää lääketieteelliseen tutkimukseen lounaskäyttäytymistä, tämä antaisi siihen mahdollisuuden, Ojansivu havainnollistaa.

Ravintola ja moniaistitila Aistikattila avataan alkuvuodesta.

Oppilaitosten läheisyys ilahduttaa

Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian yksikön muutto uuteen Medisiina D-rakennukseen hoitui parin päivän aikana touko-kesäkuun vaihteessa, kertoo vastuualuejohtaja, ylilääkäri Antti Hakanen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. Muuttoa oli valmisteltu huolellisesti ainakin vuoden verran, joten laboratorion toimintaan ei tullut sen vuoksi juurikaan taukoa.

– Se oli massiivinen puristus, mutta olemme nyt todella tyytyväisiä. Meillä on upeat tilat täällä, Hakanen sanoo.

Hän iloitsee siitä, että rakennuksen käyttäjät pääsivät itse vaikuttamaan tilojensa suunnitteluun. Kliinisen mikrobiologian uudet tilat sijaitsevat aiempaa lähempänä klinikoita, mikä on diagnostiikkaa tekevälle yksikölle tärkeää.

Oppilaitosten läheisyys uudessa rakennuksessa saa Hakaselta kiitosta. Turun yliopiston bakteriologian, virologian ja immunologian oppialat sijaitsevat kerrosta alempana ja myös Turun ammattikorkeakoulun bioanalyytikko-opetus on samassa rakennuksessa.

Lue myös

– Koulutuksellisesti vähäväkisinä erikoisaloina kliiniselle mikrobiologialle ja muille diagnostisille aloille on tärkeää näkyä ja olla siellä, missä lääkäriopiskelijat ovat, Hakanen sanoo.

Medisiina D -rakennuksessa työskentelee päivittäin 600 henkilöä ja opiskelee noin 1 500. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Schauman Arkkitehdit Oy ja hankkeen pääurakoitsijana toimi NCC.

Nämä toiminnot siirtyvät Medisiina D -rakennukseen

Tyks: Genetiikka ja synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien seulontakeskus SASKE, Kliininen mikrobiologia, Patologia, Tykslab , Varsinais-Suomen välinehuolto

Turun yliopisto: Bakteriologia, immunologia ja virologia, Biotekniikka, Histologian palveluyksikkö, Patologian tutkimusyksikkö, Syöpätutkimuslaboratorio, Syövän molekyylilääketiede ja genetiikka, Tulevaisuuden ruokamaailma, Kliinisten taitojen opetus ja simulaatio-opetus

Turun ammattikorkeakoulu: Suun terveydenhuollon koulutus ja palvelut, Bioanalytiikan koulutus ja palvelut

Kuva: Wellu Hämäläinen

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Kollegiaalisuuden monta puolta esillä Turussa

– On hyvä, että myös kollegiaalisuuden niin sanottu kääntöpuoli tuli esille keskustelussa, sanoo Tiina Laiterä.

Ajassa
Robotiikan käyttö yleistyy hitaasti

Robotiikkaa ei hyödynnetä tarpeeksi terveydenhuollossa, Cristina Andersson sanoo.

Ajassa
Tuotantotalouden professori jakaisi sote-rahoituksen osiin

Hallituksen ehdotus olisi Paul Lillrankin mukaan johtanut tehottomuuksiin.

Ajassa
Synnytystapa vaikuttaa virtsankarkailun riskiin

Pihtisynnytykset lisäävät merkittävästi virtsan ponnistuskarkailun riskiä verrattuna imukuppisynnytykseen.

Ajassa
Tavallista laajempi VRE-esiintymä Kainuussa

Vuodeosastojen toimintaa on jouduttu rajoittamaan VRE-esiintymän vuoksi.

Tieteessä
Alaraajavaltimotauti tulee osata tunnistaa

Alaraajaverenkierron tutkiminen ja oikea reagoiminen löydöksiin edistävät riskiryhmän tunnistamista.