Lehti 16-17: Ajan­kohtai­sta 16-17/2003 vsk 58 s. 1879

SARS-koronavirukselle ei tunneta lähisukulaisia

SARS:n aiheuttajan genomin sekvensointi on osoittanut viruksen aivan uuden ryhmän koronavirukseksi. Eläimillä koronaviruksia on paljon erilaisia, mutta hypoteesiä SARS-viruksen siirtymisestä eläimistä ihmiseen ei ole vahvistettu.

- Virus on saattanut myös olla jo pitempään ihmisessä ja nyt muuttunut tautia aiheuttavaksi, sanoo eläinlääkäri Katri Jalava Kansanterveyslaitokselta.

SARS-virus eroaa eläinten koronaviruksista niin paljon, että päätelmiä sen luonteesta ei voida niiden perusteella tehdä. Esimerkiksi virusten säilymisaika ympäristössä vaihtelee eikä siitä ole juurikaan tutkimustietoa. Myös eläinrokotteiden tulokset ovat vaihtelevia, ja Jalava suhtautuu varauksin ajatukseen, että ne olisivat hyvä malli ihmisrokotteiden kehittämiseen.

Valtaosa SARS-tartunnoista on saatu lähikontaktissa. Hongkongilaisessa kerrostalokompleksissa huolelliset selvitykset ovat nostaneet esiin mahdollisuuden, että virus on voinut levitä viemärin hiushalkeamien kautta huonon hygienian oloissa, kertoo professori Pauli Leinikki. Eläimillä koronavirusta erittyy ulosteisiin, ja myös ihmisillä tätä on joskus havaittu.

Lue myös

- Epidemiologisia kuvioita on tarjolla kaksi. Huonoon hygieniaan liittyvät tartunnat saattavat levitä leviämistään esimerkiksi Kiinassa, kun taas länsimaissa epidemia saadaan pysymään aisoissa, kun tämä reitti puuttuu, pohtii Leinikki.

SARS-keuhkokuumeeseen on kaikkialla sairastunut vain aikuisia. Leinikin mukaan on mahdollista, että lapset sairastavat taudin oireettomina, mutta asia pystytään varmistamaan vasta diagnostiikan varmistuttua.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030