Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2003 vsk 58 s. 2414

SARS puhutti myös sairaalatekniikan maailmanjärjestöä

Ulla Järvi

SARS-tilanne pohditutti myös Kansainvälisen sairaalatekniikan maailmanjärjestön IFHE:n vuosikokousta Turussa tämän viikon alussa.

- Varsinaisella asialistallahan SARS ei ollut, mutta sekä virallista että epävirallista kokemusten vaihtoa kyllä harjoitettiin, kertoo IFHE:n hallituksen suomalaisjäsen, TYKS:n teknillinen johtaja Juha Rantasalo.

Hän toteaa, että periaatteessa SARS on sairaalatekniikan kannalta kuin mikä tahansa vakava yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka tuomat ongelmat ovat enimmäkseen lääketieteellisiä ja hoidollisia.

- SARS-epidemia voi kuitenkin pitkittyessään merkitä suuria lisäkustannuksia terveydenhuoltoon. Pelkästään yhden eristyshuoneen rakentaminen tavallisesta potilashuoneesta maksaa 250 000 euroa. Ja nyt on jo Suomessakin huomattu, ettei lisäkustannuksia aiheudu pelkästään muutamalle yliopistosairaalalle, vaan myös keskussairaalat joutuvat varautumaan SARS:in uhkaan, Rantasalo huomauttaa.

Sairaalatekniikan maailmanjärjestö on avannut kokemusten vaihtoon omat keskustelusivustonsa Internetiin. Lisäksi kesäkuussa sarsista tullaan järjestämään erityinen koulutustilaisuus.

- IFHE:n yksi keskeisistä tehtävistä onkin toimia keskustelufoorumina ja neuvonantaja sairaalateknisissä kysymyksissä. Järjestö on perustettu vuonna 1970, ja alunperin tavoitteena oli mm. auttaa kehitysmaiden sairaaloita. Toki edelleen esimerkiksi teknologialtaan kehittynyttä Suomea voi pitää enemmän tietoa jakavana toimijana. Mutta kyllä järjestön piirissä toimiessaan on havainnut omien näköalojensakin laventuneen, Rantasalo toteaa.

Lue myös

- Maailmanjärjestön mittakaava on todellakin valtava, eivätkä ongelmat eri maissa ole välttämättä mitenkään yhteismitalliset, huomauttaa pääsihteeri Bernard Shapiro Etelä-Afrikasta. Siinä, missä länsimaisten sairaaloiden johto pohtii huippukalliiden uusien kuvantamislaitteiden hyödyllisyyttä, painii afrikkalainen klinikka ongelmien kanssa, jotka johtuvat siitä, ettei se saa riittävästi sähköä valaistakseen toimenpidehuoneitaan.

- Silti kyse on pohjimmiltaan samoista teknisistä huolista, joissa voimme auttaa toinen toisiamme, korostaa järjestön rahastonhoitaja Jim Cook Isosta-Britanniasta. Hän hymähtää, että yleismaailmallista on myös sairaaloiden muun henkilökunnan suhtautuminen teknisiin ongelmiin.

- Meidän työpainoksemme huomataan yleensä vasta, kun jokin laite - sentään varsin poikkeuksellisesti - menee epäkuntoon! naurahtaa järjestön puheenjohtaja, norjalainen Gunnar Baekken.

IFHE järjestää joka toinen vuosi sairaalatekniikan kansainvälisen kongressin, joka pidetään ensi vuonna Orlandossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030