Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2004 vsk 59 s. 4956

Seksuaalisuuden ongelmat ovat tulleet myös lääketieteellisiksi

- Ainahan ihminen on etsinyt apua seksuaaliterveytensä ongelmiin! sanoo Maailman Seksuaalilääketieteellisen seuran puheenjohtaja, singaporelainen Ganesan Adaikan.

Ulla Järvi

Menneisyyden naiset rukoilivat jumalilta hedelmällisyyttä ja keittivät lemmenjuomia, nykymiehet hakevat huippuunsa kehittyneen lääketieteen hedelmistä lisätehoa potenssiinsa.

Lontoossa joulukuun alussa järjestetyssä Euroopan seitsemännessä seksuaalilääketieteen kongressissa pohdittiin kulttuuria ja seksuaalisuutta yhden seminaarin verran. Pääpaino nelipäiväisessä kongressissa oli lääketieteellisen tutkimuksen esittelyssä.

- Hedelmällisyys on aina ollut naisten seksuaaliterveyden keskeisin ongelma, miesten päällimmäinen huoli on ollut potenssin säilyminen. Nämä ovat myös universaaleja ilmiöitä, esiintyneet samankaltaisina maapallon eri puolilla, Adaikan huomauttaa.

Näiden ongelmien hoitamiseen myös lääketiede näyttää yhä keskittyvän.

- Mielenkiintoista oli tosin havaita, että naisen seksuaalista nautintoa käsittelevän seminaarin sali pullisteli - miehiä! huomauttaa yksi kongressin suomalaisosanottajista, erikoislääkäri Pirkko Brusila Väestöliitosta.

Brusila on yksi suomalaisen seksuaalilääketieteen keskustelun herättäjiä. Gynekologien seksuaalilääketieteen alaosasto synnyttää yhä pientä herjanheittoa kollegojen keskuudessa. Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset eivät ole helppoja kaikille lääkäreillekään.

Pirkko Brusilalla on selvä mielipide seksuaalisuuden lääketieteellistämiseen.

- Mikseivät seksuaalisuuden ongelmat voisi olla myös lääketieteellisiä kysymyksiä, ovathan tutkimukset osoittaneet seksuaalisuuden olevan merkittävä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lähde, Brusila muistuttaa.

- Tiedetään myös, että erektio-ongelmat heikentävät miehen yleistä elämänlaatua, vaikuttavat itsetuntoon ja siten sosiaaliseen vuorovaikutukseen, huomauttaa urologian erikoislääkäri Pekka Kunelius Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Avoimuus hälventää häpeää

Mutta eikö ihmiselämän normaalien ilmiöiden ja muutosten medikalisaatio edistä yksin lääketieteellistä bisnestä ja pönkitä turhaan lääketieteen asemaa yhteiskunnassa?

- Tärkeämpää minusta on, että vihdoin seksuaalisuudesta aletaan oppia puhumaan entistä avoimemmin, jolloin aiheen ympärillä leijunut häpeä edes vähän hälvenee! korostaa puolestaan dosentti Osmo Kontula Väestöliitosta.

Kontula on itse asiassa tiiviisti mukana seksuaalilääketieteen kongressien järjestelyissä, niin sosiologi kuin onkin.

Lue myös

- Lääketieteilijät voivat tuoda seksuaalisuuteen liittyviä ilmiöitä toisella tavalla julkiseen pohdintaan. En esimerkiksi muista, koska olisin yhtä aikaa nähnyt näin paljon asiantuntijoita yhtäaikaa pohtimassa ennenaikaiseen siemensyöksyyn liittyviä kysymyksiä kuin täällä Lontoossa, Kontula huomauttaa.

Pirkko Brusila ja Pekka Kunelius toteavatkin, että lääketieteen kehitys ja lääketeknologian keksinnöt kulkevat usein käsikädessä kulttuurisen ilmapiirin kanssa. Nyt lääkärit puhuvat ennenaikaisesta siemensyöksystä, koska siihen näyttäisi olevan tulossa lääkehoitoja; kohta siitä puhutaan myös mediassa.

Toisaalta media ja kansalaiskeskustelu voivat luoda ylisuuriakin odotuksia lääketieteelle; naisten seksuaalisen tasa-arvon paraneminen on lisännyt paineita kehitellä naisen tyydytystä lisääviä lääkevalmisteita.

Seksuaalisuus on kuitenkin hyvin kulttuurisidonnainen elämän osa-alue.

- Meillä kaukoidässä varoitetaan yhä poikia itsetyydytyksen vaaroista. Meillä on myös yhä paljon järjestettyjä avioliittoja ja naisilla raskaudenpelkoa. Olemme vasta alkutaipaleella puheessa yksilön oikeudesta seksuaaliseen tyydytykseen, huomauttaa Ganesan Adaikan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030