Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2002 vsk 57 s. 3699

Selvitysryhmä arvioimaan Helsingin ja HUS:n tilannetta

Suvi Sariola

Sosiaali- ja terveysministeriö, Helsinki ja HUS asettavat yhdessä kolmihenkisen selvitysryhmän arvioimaan pikaisesti Helsingin ja HUS:n nykytilannetta.

Ryhmän on määrä muun muassa arvioida, miten sairaanhoitopiiriä muodostettaessa asetetut tavoitteet ovat toteutuneet. Tavoitteet määriteltiin neljä vuotta sitten ns. Puerto-työryhmässä.

Kolmikko arvioi HUS:n jonoja myös kansallisen terveysprojektin ehdotusten kannalta ja miettii, mitä toimia tarvitaan hoidon turvaamiseksi, talouden ennakoitavuuden parantamiseksi ja kustannuskehityksen hallitsemiseksi HUS:n alueella ja Helsingissä.

- Ryhmän tehtäviin kuuluu ensimmäiseksi perustilanteen kuvaus. Helsingin ja HUS:n käsitykset näyttävät poikkeavan toisistaan aika lailla, kun on kyse siitä, paljonko tätä budjetin ylitystä tulee, huomauttaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto.

Hänen mukaansa tilanne täytyy kuvata niin täsmällisesti, että budjetin ylityksistä puhuttaessa tiedetään, mistä puhutaan.

- Onko kyse siitä, että HUS on ikään kuin kiirehtinyt asioiden toimeenpanoa - että kustannukset ovat syntyneet, kun on tehty nopeutetussa tahdissa se, mitä kuviteltiin vuodessa toteutettavan. Vai ovatko kustannukset jotenkin muuten karanneet käsistä, Lehto sanoo.

Selvitysryhmän asettamisesta päätettiin neuvottelussa, johon peruspalveluministeri Eva Biaudet oli osapuolet kutsunut. Neuvottelussa keskusteltiin HUS:n säästöpäätöksistä ja sairaanhoitopiirin tilanteesta.

Lehdon mukaan selvitykseen ei olisi ryhdytty, ellei julkisuudessa olisi syntynyt laajaa ja hyvin hämmentävää keskustelua siitä, mitä asiassa oikeastaan on tapahtunut. Keskustelu kulkee ihan omaa latuaan.

Onko valtio tiukentamassa otettaan terveydenhuollosta?

- En oikeastaan näkisi tätä siinä valossa, valtiohan veti aikanaan myös Puerto-ryhmää. Tässä selvityksessä on osaksi kyse sen arvioinnista, ovatko Puerto-työryhmässä asetetut tavoitteet toteutuneet. Silti tähän liittyy ministeriössä myös huoli keskustelun saamasta sävystä, että terveydenhuolto on kaikkiaan pahoissa vaikeuksissa. On asiallista selvittää tilanne, koska pääkaupunkiseudulla syntynyt keskustelu värittää vähitellen koko terveydenhuoltoa, Lehto sanoo.

Lue myös

- Yleinen viisaus asiassa on alkanut lisääntyä, Lehto huomauttaa ja muistuttaa kansallisen terveydenhuoltoprojektin yksimielisestä näkemyksestä, jonka mukaan tarvitaan nykyistä selkeämmät kriteerit potilaan oikeuksista, lähinnä hoitoonpääsyajoista.

Ministeri Eva Biaudet otti HUS:n ja Helsingin neuvottelussa esille myös jonojen lyhentämiseen tarkoitetun valtionavustuksen:

- On vaikea sovittaa yhteen sitä, että pyrimme erityisin valtionavustuksin lyhentämään hoitojonoja, samanaikaisesti kun HUS tekee päätöksiä, jotka pidentävät jonoja, hän sanoi.

- Syntyy tietysti kysymys, onko Helsingin ja HUS:n operaation seurauksena käymässä niin, että he pidentävät sopivasti jonoja saadakseen sitten rahaa, jolla jonot voidaan lyhentää edullisemmin. Tämä ei kuitenkaan varmaan ollut tarkoituksena, vaan koko budjettivajaus on ilmeisesti edennyt tavalla, jota ei osattu ennustaa, Lehto toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030