Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2003 vsk 58 s. 2157

Sähköistä reseptiä kokeillaan neljällä pilottialueella

Suvi Sariola

Sähköistä reseptiä aletaan kokeilla neljällä pilottialueella. Tekninen pilotointi käynnistyy touko-kesäkuussa ja varsinainen pilotointi todellisten potilaiden resepteillä myöhemmin kesällä.

Pilottialueista ensimmäisenä aloittaa Joensuu, missä pilottiin osallistuu muutamia osastoja Pohjois-Karjalan keskussairaalasta ja kaupungin kaikki apteekit.

Kolme muuta pilottia käynnistetään Turun terveyskeskuksessa, Kymijoen työterveys Oy:ssa Kotkassa ja Kuusankoskella sekä HUS:ssa, missä kokeiluun osallistuu kolmisenkymmentä lääkäriä sisätautien toimialalta. Kokeiluun osallistuvat apteekit valitsee Apteekkariliitto piakkoin.

Reseptikeskus nyt Kelassa

Pilotteihin osallistuvat lääkärit lähettävät sähköisen reseptin yhteiseen reseptikeskukseen, josta potilaan valitsema apteekki hakee sen omalle tietokoneelleen.

- Pilottivaiheessa reseptikeskus on yhteinen tietokanta Kelan koneessa. Kela on suostunut ottamaan hoitaakseen teknisen toteutuksen ja reseptikeskuksesta aiheutuvat kustannukset, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön palkkaama projektipäällikkö Matti Kataja sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Katajan mukaan Kela ei kuitenkaan ole halukas ottamaan reseptikeskusta hoidettavakseen pilottivaiheen jälkeen, joten reseptikeskuksen hoitaminen todennäköisesti kilpailutetaan.

Reseptin lähettävän lääkärin henkilöllisyyden varmentamiseksi ja väärennösten estämiseksi sähköisessä reseptissä käytetään sähköistä allekirjoitusta.

- Reseptissä on sekä lääkärin nimi että hänen henkilöllisyytensä varmentava ns. kehittynyt sähköinen allekirjoitus. Lisäksi on keskusteltu mahdollisuudesta ottaa erityistilanteissa käyttöön tunnistus, joka perustuu salasanaan, avainlukuihin ja organisaatiovarmenteeseen, sanoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Samantapaisia salasanoja ja avainlukuja käytetään esimerkiksi hoidettaessa pankkiasioita Internetissä.

Kehittynyt sähköinen allekirjoitus on jo nyt käytössä Joensuun keskussairaalassa sekä lähetteissä että epikriiseissä.

- Sähköistä allekirjoitusta voi Joensuussa käyttää myös resepteissä. Tähän mennessä lääkärit eivät kuitenkaan ole voineet lähettää tällaista reseptiä sähköisesti eteenpäin apteekkeihin, vaan se pitää tulostaa tietokoneelta ja allekirjoittaa, Terhi Hermanson kertoo.

Vasta teknisen kokeilun jälkeen voidaan siirtyä varsinaiseen pilotointiin, jossa todelliset lääkärit kirjoittavat reseptejä todellisille potilaille ja Kela maksaa korvaukset. Jokainen pilottipaikkakunta etenee kokeilussa omassa tahdissaan.

- Turun terveyskeskus tulee mukaan pilottiin syksyllä. Turusta kokeiluun tulee ainakin 80 lääkäriä, kertoo ylilääkäri Arto Raassina.

Pilotteihin osallistuvat yksityiset apteekit valitsee Apteekkariliitto. Mukaan tulevilta apteekeilta edellytettävä yksityiskohtainen tekninen valmius selviää näinä päivinä.

- Pyrimme siihen, että kaikki kynnelle kykenevät apteekit pääsevät mukaan, sanoo Apteekkariliiton it-asiantuntija Toni Christiansen.

Helsingissä ja Turussa pilottiapteekeiksi kuitenkin valitaan pilottipisteiden lähellä sijaitsevia apteekkeja.

Matti Katajan mukaan sähköisen reseptin pilotteja on tarkoitus jatkaa ensi vuoden puolelle asti. Jatkosta päätetään ehkä maaliskuussa. Pilottikokeilut arvioi Stakes.

Lääkäri hyötyy ohjelmistoista

Lue myös

Suomessa toimitetaan vuodessa 38 miljoonaa reseptiä, joten apteekeille ja Kelalle paperisodan vähenemisestä on selvää taloudellista hyötyä.

Matti Katajan mukaan lääkärit puolestaan hyötyisivät sähköiseen reseptiin liittyvistä ohjelmistoista, joiden on tarkoitus tarjota samat tiedot kuin Pharmaca Fennica nykyään. Niihin voi myös liittää esimerkiksi hoitosuositustietoja.

- Sähköisen reseptin yleistyminen riippuu siitä, onko lääkäreillä ja apteekeilla tekniset mahdollisuudet käyttää sitä ja onko sähköinen resepti luotettava ja helppokäyttöinen, Terhi Hermanson sanoo.

- Uskon, että sähköinen resepti on pääasiallinen reseptinkirjoitustapa tulevaisuudessa. Käsinkirjoitettu resepti on jo nyt paljolti korvautunut atk:lta tulostetuilla resepteillä etenkin perusterveydenhuollossa. Siitä vielä aste eteenpäin on reseptin lähettäminen suoraan tietokantaan, josta apteekki sen noutaa. Ensin lääkärillä on kuitenkin oltava atk:lla sekä reseptinkirjoitusohjelma että potilaskertomusjärjestelmä eikä niitä kaikkialla vielä ole.

Apteekeistakin vasta vähemmistö pystyy ottamaan vastaan sähköisiä reseptejä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030