Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2003 vsk 58 s. 2513

Skitsofrenian riskitekijät vähenemässä

Skitsofrenian esiintyvyys Suomessa näyttäisi olevan laskussa, sillä riskilapsia syntyy yhä vähemmän äitien parantuneen terveydentilan ja tehostuneen perhesuunnittelun myötä.

- Tästä huolimatta skitsofrenian varhainen toteaminen ja skitsofreniapotilaiden hoito on merkittävä haaste maamme terveydenhuollolle. Näin toteaa professori Matti Isohanni, joka toimii Suomen Akatemian varttuneena tutkijana Oulun yliopiston psykiatrian klinikalla.

Isohanni on tutkinut yli 12 000 vuonna 1966 syntyneen pohjoissuomalaisen terveydentilaa. Hankkeen käynnisti alun perin jo yli kolme vuosikymmentä sitten professori (emerita) Paula Rantakallio Oulun yliopistossa. Tutkimusaineiston tiedot käsittelevät tutkittavien terveyttä, sosiaalista asemaa ja käyttäytymistä, koulutusta sekä työhistoriaa. Tietojen keruu on aloitettu äitiysneuvoloissa jo raskauden aikana. Näin laajoja väestötutkimuksia on maailmassa tehty vähän, ja siksi projekti on houkutellut mukaan myös ulkomaisia tutkijoita.

Tutkimusaineiston perusteella on voitu todeta, että skitsofrenian riski lisääntyy, mikäli raskaus on ei-toivottu, synnytyksessä on ongelmia, lapsi kehittyy hitaasti, hänellä on lapsuudessa vaikeita keskushermoston tulehdussairauksia tai vaikeuksia koulussa. Riskin lisääntyminen on kuitenkin vähäistä, ja pääosa riskilapsista kehittyy normaalisti.

- Riski sairastua skitsofreniaan on väestötasolla pieni. Riskin kasvu tietyssä ryhmässä ei saisikaan aiheuttaa ylimääräistä huolta ja murhetta esimerkiksi kaikissa niissä perheissä, joihin syntyy ei-toivottu lapsi, muistuttaa Isohanni. Mutta esimerkiksi neuvolassa ja yleensä terveydenhuollossa riskitekijöiden kasautumisen vaikutukset on syytä ottaa huomioon.

Suomalainen skitsofrenian tutkimus on laajaa ja kansainvälisesti korkeatasoista. Ensimmäiset suomalaiset tiedot riskitekijöiden vähenemisestä julkaistiin jo Jaana Suvisaaren väitöskirjassa 1999.

Lue myös

Skitsofrenia on merkittävä kansansairaus, jota sairastaa noin prosentti väestöstä. Se alkaa usein nuorella iällä, sen ennuste on epävarma ja se aiheuttaa ylisairastavuutta ja -kuolleisuutta sekä usein opiskelu- ja työkyvyn menetyksen.

- Meillä on tuore Käypä hoito -suositus skitsofreniasta, mutta psykiatrian erikoissairaanhoidon voimavarat ovat vähentyneet, eikä kunnissa ole enää yhtenäisiä määräyksiä palveluiden järjestämisestä. Selvitystemme mukaan esimerkiksi täällä Pohjois-Suomessa on sekä laadukkaita psykiatrisia palveluja tarjoavia kuntia että huonosti asiansa hoitaneita kuntia. Skitsofreniapotilaat ovat haavoittuvainen potilasryhmä, jonka hoidon laatu laskee nopeasti palvelujärjestelmän toimiessa puutteellisesti, Isohanni korostaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030