Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2003 vsk 58 s. 3871

Säännöllinen liikunta vähentää rintasyöpäriskiä

Maira Palosuo

Säännöllisesti liikuntaa harrastavien naisten riski sairastua rintasyöpään on pienempi kuin liikuntaa harrastamattomien. Liikunnan tulee olla rasittavuudeltaan kohtalaista ja sitä tulee harrastaa vähintään kolme kertaa viikossa ainakin puoli tuntia kerrallaan. JAMA:ssa (2003;290:1331-6) julkaistussa artikkelissa käsiteltiin tutkimusta, jossa seurattiin yli 74 000 postmenopausaalisen naisen liikuntatottumusten ja rintasyövän ilmaantumisen välistä yhteyttä. Iältään naiset olivat 50-74-vuotiaita, ja lähdes viiden vuoden seuranta-aikana todettiin aineistossa uutta 1 780 rintasyöpää.

Tutkimuksessa todettiin, että säännöllistä, rasittavuudeltaan kohtalaista liikuntaa harrastavien naisten riski sairastua rintasyöpään oli merkitsevästi pienempi kuin liikuntaa harrastamattomien naisten. Niiden naisten, joiden liikuntaharrastus oli kestänyt jo vuosia tätä aiemmin, riski sairastua oli edelleen pienempi. Kohtalaisesti rasittavana pidettiin kaikkea sellaista liikuntaa, joka vastasi reipasta kävelyä noin 6 km:n tuntivauhdilla. Riittävänä määränä pidettiin 1,5-2,5 tuntia viikossa. Rasituksen lisääminen vielä tästä vaikutti vähän, mutta ei merkitsevästi rintasyöpäriskin pienenemiseen. Naiset, joiden painoindeksi oli alle 24 kg/m2 hyötyivät eniten liikunnan antamasta suojaavasta vaikutuksesta.

- Kyseessä on suuri, hyvin suunniteltu kohorttitutkimus liikunnan vaikutuksesta rintasyöpäriskiin. Tulos on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, joskaan aiheesta ei ole satunnaistettuja prospektiivisia tutkimuksia, sanoo syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Tiina Saarto HYKS:n Syöpätautien klinikasta.

Lue myös

- Liikunnan rintasyöpäriskiä pienentävä vaikutus postmenopausaalisilla naisilla voi osin johtua rasvakudoksen, ja sitä kautta estrogeenisynteesin, vähenemisestä. Liikunta myös lisää sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuutta, josta seuraa vapaan estradiolipitoisuuden väheneminen, lisäksi se alentaa insuliinitasoa ja myös tätä kautta vaikuttaa SHBG-synteesiin, Saarto toteaa.

Suomessa on jo pitkään suositeltu säännöllistä liikuntaa erityisesti osteoporoosin ehkäisyyn, ja liikuntamuodoksi riittää reipas kävely.

- Tämän tutkimuksen valossa liikunta voisi myös jonkin verran vähentää rintasyöpäriskiä, mikä on erinomaista, kun tiedämme liikunnan muut monipuoliset terveysvaikutukset luun mineraalipitoisuuteen, kolesteroliarvoihin, mielialaan, vaihdevuosioireisiin ja painonhallintaan, luettelee Tiina Saarto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030