Ajan­kohtai­sta

STM päivitti kiireettömän hoidon perusteet

Perusteisiin on liitetty nyt uusia sairausryhmiä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt kiireettömän hoidon perusteita. Mukaan on liitetty lisäksi uusia sairausryhmiä.

Tiedotteen mukaan perusteista päivitettiin kuusi silmätautien alaan ja neljä suun terveyteen kuuluvaa suositusta, palliatiivinen hoito, lonkan tekonivelkirurgia, polven tekonivelkirurgia sekä lasten-, nuorten- ja aikuispsykiatria.

Uusina aiheina mukaan otettiin obstruktiivisen uniapneapotilaan apneakiskohoito, lasten krooninen väsymysoireyhtymä, lasten monimuotoiset oireet, aikuisten krooninen väsymysoireyhtymä ja aikuisten toiminnalliset oireet.

Suosituksia tarvitaan päätöksenteon apua, kun lääkärit ja hammaslääkärit päättävät potilaan hoidosta. Suositusten lisäksi lääkäri huomioi potilaan yksilöllisen elämäntilanteen ja hoidon tarpeen. Ohjeista voidaan myös poiketa tarvittaessa perustellusta syystä.

Lue myös

Lääketieteellisen tiedon lisääntyminen ja hoitojen kehittyminen sekä toimintatapojen uudistuminen ovat syitä miksi suosituksia pitää päivittää säännöllisesti. Tavoitteena on laatia perusteet noin 80 prosentille kiireettömästä hoidosta.

Ensimmäisen kerran kiireettömän hoidon perusteet julkaistiin 9 vuotta sitten.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030