1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy
Ajan­kohtai­sta

Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy

Suolistosyöpien seulontapilotti alkaa huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä.

Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy Kuva 1 / 1

Pilottikunnissa 60–66-vuotiaat naiset ja miehet saavat kotona tehtävän seulontatestin postitse. Testi lähetetään heille vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäisenä suolistosyövän seulontatestin saavat kotiinsa 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60–74-vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Seulontanäyte otetaan itse kirjeen mukana tulevan seulontatestin avulla. Testi tehdään WC-käynnin yhteydessä sivelemällä testitikkua ulosteessa. Tämän jälkeen testitikku suljetaan putkiloon ja putkilo tikkuineen lähetetään tutkittavaksi laboratorioon.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset.

Pitkälle edenneen suolistosyövän hoitaminen kallista

Suomen Syöpärekisterin laskelmien mukaan seulonnat vähentävät suolistosyövän aiheuttamia erikoissairaanhoidon vuotuisia kustannuksia viidenneksellä.

Suolistosyöpien hoito on kustannuksiltaan yksi kalleimmista syöpähoidoista Suomessa. Suolistosyöpä todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, koska sen oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen avulla syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät.

Lue myös

Suolistosyöpien määrä kasvussa

Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää, ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Suolistosyöpien ennustetaan myös lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.

– Suolistosyövän seulontapilotti aloitetaan vapaaehtoisissa kunnissa. Syöpäjärjestöjen vaalitavoitteena on, että suolistosyövän seulonta kattaa lähivuosina kaikki 60–74-vuotiaat suomalaiset, Syöpäjärjestöjen seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo tiedotteessa.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kannabiksen käyttö ei yleistynyt alaikäisillä

Sen sijaan yli 18-vuotiailla kannabiksen kokeilu ja käyttö lisääntyivät.

Ajassa
Suomessa määrätty e-resepti käy Kroatiassa

Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Ajassa
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut

Yhtiö tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Ajassa
Yli 2 300 hoitoa tehtiin luovutetuilla sukusoluilla

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai viime vuonna hedelmöityshoitoja Suomessa.

Tieteessä
Rusto-hiushypoplasiaa sairastavien tarkka seuranta tarpeen oireista riippumatta

Seulonta on tarpeen muun muassa keuhkomuutosten ja syöpäriskin takia, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Käärmeenpurema tappaa 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi

Käärmeen myrkky vaarantaa miljoonien ihmisten terveyden vuosittain.