Ajan­kohtai­sta

Suomen koronarokotusohjelmaa jatketaan ennallaan

Ensimmäiset verisuonitukosepäilyjä koskevat haittavaikutusilmoitukset Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen tulivat Fimeaan viime perjantaina. THL ja Fimea seuraavat tiiviisti tilannetta.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Fimea toteaa, ettei tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta rokotteen saamisen ja verisuonitukosten välillä. Ensimmäiset verisuonitukosepäilyjä koskevat haittavaikutusilmoitukset Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen tulivat Fimeaan viime perjantaina. Ilmoitukset ovat tiedoiltaan niukkoja, ja niistä on pyydetty lisätietoja.

THL ja Fimea seuraavat tiiviisti tilannetta. THL on aloittanut verisuonitukosten esiintymistä koskevan rekisteripohjaisen selvitystyön. Siinä tarkastellaan eri rekisterien tietoja yhdistelemällä muun muassa keuhkoveritulppien ja laskimotukosten esiintyvyyttä rokotetuilla.

Selvityksessä hyödynnetään esimerkiksi sairaaloiden lähettämiä käyntitietoja, rokotusrekisterin tietoja ja väestötietojärjestelmää. Toistaiseksi ei ole nähtävissä, että tapauksia olisi rokotuksen jälkeen ilmaantunut oletettua enemmän.

EMA ja WHO kannattavat Astran Zenecan rokotteen käyttöä

Tanska, Norja, Islanti, Irlanti, Bulgaria, Alankomaat, Thaimaa, Itävalta, Viro, Latvia, Liettua ja Luxemburg ovat keskeyttäneet tai keskeyttämässä Astra Zenecan koronarokotteen käytön tilapäisesti.

Euroopan lääkevirasto EMA ja Maailman terveysjärjestö WHO kannattavat edelleen Astra Zenecan koronarokotteen käytön jatkamista. Myös International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) suosittelee Astra Zenecan koronarokotteen ottamista. ISTH sanoo, ettei tuhansille ihmisille tehdyissä kliinisissä testeissä ole tullut näyttöä lisääntyneestä veritulppariskistä.

Suomessa tehokas rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä on Suomessa erittäin tehokas.

Lue myös

– Toki havainnot mahdollisista riskeistä täytyy ottaa vakavasti. Tulee myös muistaa, ettei ajallinen yhteys välttämättä tarkoita, että olisi syy-seuraussuhde, hän sanoo.

Isossa Britanniassa Astra Zenecan rokotetta on annettu yli 11 miljoonaa annosta, eikä lääkeviranomainen ole siellä havainnut rokottamisella olevan yhteyttä verisuonitukosriskiin. EMA:n riskinarviointikomitea PRAC on aloittanut verisuonitukostapauksiin liittyvän arvioinnin. EMA ja Fimea tiedottavat arvioinnin etenemisestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030