Suuri huoli väistyi sairaaloista
Suunnaton helpotus valtasi sairaalat Tehyn työtaistelu-uhan väistyessä. Sairaaloiden toiminnan arvioitiin palautuvan normaaliksi jo tämän viikon aikana.
- Onhan tämä kaikille valtavan suuri helpotus. Tilanne alkoi olla aika pelottava, luonnehti sopua HUS:n naistentautien toimialajohtaja
Maija Haukkamaa
.Hänen arvionsa mukaan tilanteen normalisoituminen ei veisi juurikaan aikaa esimerkiksi Naistenklinikalla. Eniten "ylösajoa" tarvittiin Jorvissa, missä synnytysosastot oli jo suljettu ja synnytykset siirretty Naistenklinikalle ja Kätilöopistolle. Silti Jorviinkin pääsi synnyttämään heti tiistaiaamuna.
Haukkamaan mukaan potilaat olivat suhtautuneet työtaistelu-uhasta johtuneeseen poikkeustilanteeseen hyvin.
- Tosin myös meidän suunnitelmamme potilaiden suhteen olivat koko ajan järjestyksessä. Viime viikonloppu, jolloin Jorvin synnytysosastot olivat suljettuina, sattui olemaan erittäin vilkas viikonloppu. Kätilöopistolla ja Naistenklinikalla syntyi 117 lasta. Kaikki sujui kuitenkin erittäin hyvin. Meillä oli melkein kaksinkertainen lääkäripäivystys, hän kertoo.
Säpinää Naistenklinikalla
Erittäin helpottunut sanoi olevansa myös naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Minna Tikkanen
HUS:n Naistenklinikalta.- Näinhän me itse asiassa oletimmekin käyvän, että tilanne katsotaan ihan loppuun saakka ja ratkaisu tulee aivan viime metreillä, hän mietti.
- Työtaistelun uhka tuntui ahdistavalta. Vastuu ja huoli potilaista oli suuri.
Naistenklinikalla oli Tikkasen mukaan kuitenkin varauduttu työtaistelun mahdollisuuteen varsin hyvin moniin muihin sairaaloihin verrattuna.
Muutama potilas oli jo ehditty siirtää uhkaavan keskossynnytyksen vuoksi Ruotsiin, ja myös siirrot HUS:n sisällä olivat alkaneet: ensimmäiset gynekologiset potilaat tulivat Jorvista Naistenklinikalle jo viime viikolla ja pian heidän jälkeensä alkoivat siirtyä Jorvin kätilöt ja lääkärit.
- Ulkopuolista henkilökuntaa on ollut paljon perehdytyksessä ja kansliassa säpinää. Potilaiden siirtyminen on tietysti näkynyt myös kuormituksessa, Minna Tikkanen kuvasi.
- Talo oli kovassa käymistilassa, mutta minun työntekoani se ei ole haitannut. Sen sijaan sairaalalääkäreiltä tuli viestiä, jonka mukaan heillä oli ollut vaikeuksia päästä tutkimaan potilaita, koska päivystysosastolla oli niin paljon Jorvin kätilöitä perehdytettävinä, hän kertoi.
Vaikka Naistenklinikalla Tikkasen mielestä varauduttiinkin työtaistelun uhkaan hyvin, hän olisi silti kaivannut enemmän ohjeita poikkeuksellisen tilanteen varalta.
- Hätätyönä olisi kuitenkin saattanut joutua tekemään työtä, jonka kätilöt tavallisesti tekevät, ja siihen olisin kaivannut konkreettisempaa perehdytystä.
Tilanne työllisti myös lääkärien luottamusmiestä
- Kaikki ovat tietysti tyytyväisiä siihen, että töitä voidaan jatkaa normaaliin tapaan, kommentoi työtaistelu-uhan väistymistä kardiologian erikoislääkäri
Mikko Pietilä
TYKS:stä.TYKS:ssä työtaistelun mahdollisuuteen oli varauduttu esimerkiksi sijoittamalla hoitajia toisille osastoille. Samoin muutamia lääkäreitä oli jo siirretty työpisteisiin, joiden arvioitiin kuormittuvan erityisen paljon, jos työtaistelu toteutuisi. Myös ensiapuun oli lisätty uusi päivystysrinki etupäässä kokeneemmista erikoislääkäreistä.
- Luottamusmiehen roolissa työtä on ollut aika paljon tavallista enemmän. Kysymyksiä tuli monesta eri suunnasta, miten erilaisissa hypoteettisissa tilanteissa tulisi toimia. Yleensä kysymyksiin ei ollut antaa mitään patenttiratkaisua, vaan joutui enemmän korostamaan tapauskohtaista harkintaa, kuvasi Pietilä, joka on myös Lääkäriliiton luottamusmies.
Kardiologian osalta elektiivisten potilaiden tutkiminen oli toistaiseksi lopetettu ja keskitytty hoitamaan päivystyspotilaita. Sovun löydyttyä tilanne alkoi normalisoitua jo tällä viikolla.
Pietilän mukaan ilmapiiri TYKS:ssä oli ennen työtaistelu-uhan väistymistä huolestuneen odottava. Työntekijöiden keskinäiset välit eivät kuitenkaan kiristyneet.
- Uskoisin, että kärjistyksiä on varottu puolin ja toisin eikä asiaa juurikaan haluttu luodata kovin syvällisesti. Ymmärrettiin, että asioita on turha viedä henkilökohtaiselle tasolle, koska töitä tehdään tulevaisuudessa rinta rinnan, hän sanoo.